Sari la conținut

COVID-19 diagnosticat prin intermediul telefonului mobil. Soluția extrem de rapidă și accesibilă tuturor

mesajele trimise in mers, pericol
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
mesaje telefon

COVID-19 diagnosticat prin intermediul telefonului mobil. O nouă aplicație pentru telefonul mobil va folosi microfonul dispozitivului pentru a identifica zgomotele produse în timpul respirației asociate bolii. 

Oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania spun că dacă această soluție se va dovedi a fi eficientă vor găsi o modalitate să o facă accesibilă oamenilor din toată lumea. Aplicația este deocamdată în stadiul de proiectare, așa că va dura ceva timp până va fi disponibilă. Tehnologia va folosi inteligența artificială pentru a examina zgomotele produse de oameni în timpul respirației și le va compara cu cele specifice pacienților cu COVID-19. Experții spun că o vor crea în așa fel încât să poată fi accesată de pe orice smartphone normal.

COVID-19 diagnosticat prin intermediul telefonului mobil

”În cadrul acestui proiect, vom dezvolta noi tehnici de detecție mobilă și inteligență artificială pentru depistarea COVID-19, în confortul propriei locuințe, cu scopul de a identifica rapid și eficient purtătorii acestei boli virale. Sperăm că aplicația va ajuta, de asemenea, la identificarea altor boli cu simptome similare și, prin urmare, va contribui la reducerea numărului de vizite inutile, la spital, în timpul acestei pandemii. „, a declarat Wei Gao, cercetător principal.

Gao și echipa sa vor folosi microfoanele și difuzoarele smartphone-urilor pentru a dezvolta o tehnologie de detecție acustică care poate măsura schimbările apărute în funcționarea căilor respiratorii.

Utilizatorii vor trebui să utilizeze un adaptor ca dispozitiv bucal, astfel încât microfonul și difuzorul telefonului să poată înregistra și transmite semnale acustice produse de căile respiratorii.

Dacă aplicația va funcționa, cercetătorii spun că ar putea să identifice cazurile de COVID-19 fără fără să fie nevoie de o vizită la spital, lucru care ar limita răspândirea virusului.

Însă, acesta nu este singurul proiect care presupune identificarea simptomelor de COVID-19 cu ajutorul smartphone-ului. O echipă de cercetători din Elveția încearcă acest lucru prin intermediul sunetelor provocate de tuse.

Cercetătorii AI de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne lucrează la un sistem similar cu echipa din Pennsylvania.

Analizează sunetele produse de tuse de la persoane sănătoase și le compară cu cele ale pacienților confirmați cu COVID-19, într-un proiect numit Coughvid.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel