vineri, iulie 30, 2021

Încă de la începutul pandemiei, cercetătorii au încercat să determine modul în care Covid-19 poate afecta sarcina. Deși până în acest moment datele au fost restrânse, un nou studiu atestă că virusul poate provoca

mai multe complicații decât se credea inițial.

Cercetătorii sunt de părere că măsurile de sănătate trebuie să includă în mod special femeile însărcinate. Aceștia au descoperit că boala poate afecta sarcina mai mult decât se credea inițial, la începutul pandemiei de coronavirus.

„Știm acum că riscurile pentru mame și bebeluși sunt mai mari decât ne-am asumat la începutul pandemiei și că măsurile de sănătate trebuie să includă femeile însărcinate. Informațiile ar trebui să ajute familiile, deoarece nevoia de a face tot ce se poate pentru a evita infectarea este acum clară. De asemenea,

întărește argumentul pentru oferirea vaccinării tuturor femeilor însărcinate”, a declarat Stephen Kennedy, cercetător în medicina reproductivă de la Universitatea din Oxford, unul dintre autorii studiului, citat de DC News.

Modul în care Covid-19 poate afecta sarcina

Cercetătorii au urmărit 2.130 de femei însărcinate din 18 țări în perioada martie – octombrie 2020, dintre care 706 au fost diagnosticate cu COVID-19 și restul nu, ca parte a unui studiu numit INTERCOVID.

Pentru fiecare femeie însărcinată care a fost infectată cu coronavirus, echipa a înscris apoi două femei însărcinate

din același spital în aceeași etapă de sarcină și le-a urmărit pe toate până la naștere și externarea din spital.

Cercetarea a constatat că femeile însărcinate cu o infecție cu SARS-CoV-2 prezintă un risc mai mare de infecții severe, admiteri în unități de terapie intensivă și chiar deces. De asemenea, există posibilitatea mai mare ca bebelușii să fie născuți prematur și să aibă alte complicații.

„Femeile cu COVID-19 în timpul sarcinii au fost cu peste 50% mai predispuse la apariția complicațiilor sarcinii (cum ar fi nașterea prematură, preeclampsie, riscul de a ajunge la terapie intensivă

și deces) în comparație cu femeile însărcinate neafectate de COVID-19. De asemenea, nou-născuții femeilor infectate au fost de aproape trei ori mai expuși riscului de complicații medicale severe, cum ar fi admiterea la unitatea de terapie intensivă neonatală – în principal datorită nașterii premature”, a spus medicul Aris Papageorghiou, co-autor al studiului.

În mod interesant, echipa de cercetare a constatat, de asemenea, că nașterea prin cezariană a fost asociată cu un risc mai mare de bebeluși care au fost testați pozitiv la virus, potrivit ScienceAlert, citat de DC News.

Ultimele stiri

Parteneri