Sari la conținut

Cum se răspândește COVID-19 diferit față de gripă?

gripa
sursa foto: doctorulzilei.ro
gripa si raceala

Există unele asemănări între coronavirus și transmiterea gripei, dar și câteva diferențe înfricoșătoare și distincte.

În fiecare an, oamenii de știință se uită în emisfera sudică pentru a obține un indiciu cu privire la modul în care ar putea evolua sezonul gripal din nord. Covid-19 vs gripa. Sezonul gripal de sub ecuator, care se desfășoară în mod normal din iunie până în august, ne oferă o idee despre ce tulpini circulă și cât de intens ar putea fi sezonul gripal al emisferei nordice, care, de obicei, are o creștere la începutul lunii noiembrie.

Anul acesta, emisfera sudică a cunoscut un sezon gripal istoric inactiv, cu „practic nici o circulație gripală”, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Covid-19 vs gripa

Motivul pentru acest lucru, spun experții în boli infecțioase, constă în modul în care COVID-19 și gripa sunt transmise și, prin urmare, prevenite. Virușii se răspândesc în primul rând în aceleași moduri. Mulțumită tuturor măsurilor de precauție în vigoare pentru coronavirus – cum ar fi purtarea măștii, distanțarea fizică, închiderea școlilor și telemunca – gripa nu a lovit cu adevărat anul acesta, comparativ cu anotimpurile anterioare ale gripei.

Dar există, de asemenea, unele diferențe cheie în ceea ce privește răspândirea virusurilor

Ambele virusuri se răspândesc în principal prin picături respiratorii

Principalul mod în care COVID-19 se răspândește de la persoană la persoană este considerat a fi prin picături respiratorii mari expulzate de la o persoană infectată atunci când expiră, strănut, tuse etc. Dacă o altă persoană inhalează suficient din aceste picături, există o șansă  destul de mare să se îmbolnăvească. Este destul de similar cu gripa.

Heidi Zapata, medic pentru boli infecțioase la Facultatea de Medicină Yale, a declarat că gripa se răspândește în primul rând prin „mici scuipături care se generează atunci când vorbim, râdem, strănutăm, tușim, cântăm”. Așadar, o mască de față – care s-a dovedit că reduce picăturile respiratorii pe care o persoană le expulzează în aerul înconjurător și potențial inhalează – ar trebui să vă reducă riscul de gripă la fel ca în cazul COVID-19.

Transmisia aeriană este, de asemenea, un jucător în ambele boli.

Există dovezi ale transmiterii aeriene cu COVID-19, în care picăturile minuscule care conțin bucăți de virus se mențin în aer ore întregi, în principal în spații interioare slab ventilate.

Elizabeth McGraw, directorul Centrului pentru dinamica bolilor infecțioase de la Universitatea Penn State, a declarat că același lucru a fost observat și cu gripa. Un studiu din 2018 al gripei a constatat că simpla respirație poate genera aerosoli infecțioși care pot rămâne în suspensie în aer. „Este la fel și pentru gripă – există și potențialul ca aceasta să se răspândească în acest fel”, a spus McGraw.

Există probabil o răspândire mai asimptomatică și pre-simptomatică cu COVID-19

În ultimele săptămâni, am aflat că aproximativ 40% până la 50% dintre persoanele infectate cu COVID-19 nu au încă simptome, sunt contagioase și ar putea fi în mare parte responsabile de răspândirea virusului fără să știe.

Există, de asemenea, o perioadă pre-simptomatică de cinci până la șase zile cu COVID-19 în timpul căreia se crede că oamenii sunt extrem de contagioși, a spus Zapata.

Gripa se răspândește și prin transmisie asimptomatică și pre-simptomatică. Estimările sugerează că 50% din cazurile de gripă sezonieră pot fi asimptomatice.

Dar există și diferențe cheie între cele două boli din acest domeniu: în cazul în care COVID-19 are o perioadă lungă de incubație care poate dura până la 14 zile, perioada de incubație a gripei este scurtă. Majoritatea oamenilor încep să prezinte simptome în termen de trei zile de la contractarea gripei, astfel încât fereastra în care oamenii pot răspândi pre-simptomatic virusul este mult mai mică, potrivit lui McGraw.

Din toate acestea, răspândirea pre-simptomatică și asimptomatică este mult mai frecventă la pacienții cu COVID-19 decât la cei cu gripă.

O persoană cu COVID-19 răspândește boala la mai multe persoane.

În general, cineva bolnav de gripă o va răspândi în medie între 1 și 1,3 altor persoane, potrivit lui Marr.

COVID-19 se răspândește, în general, la mai multe persoane, fiecare persoană infectată o transmite în medie la alte 2 până la 2,5 persoane. În unele cazuri, o persoană poate răspândi virusul la 10 sau mai multe persoane; alteori  mai puțin.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel