duminică, ianuarie 24, 2021
Tănasă Sabina

Cercetătorii confirmă apariția unui nou virus în Bolivia, ce se transmite de la om la om.

Un nou virusVirusul Chapare – provoacă febră hemoragică, și a fost transmis lucrătorilor sanitari de la alți doi pacienți infectați în capitala Boliviei, La Paz. Până la ora actuală s-au înregistrat trei decese.

Cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite au declarat că noul patogen face parte din familia virusurilor care include și Ebola.

Știrile reamintesc că oamenii de știință lucrează pentru a identifica noi amenințări virale pentru omenire, chiar dacă țările din întreaga lume luptă împotriva unui nou val de focare de Covid-19.

„Am confirmat că un tânăr rezident, medic ambulanțier și un gastroenterolog au contractat virusul după mai multe contacte cu pacienți bolnavi. Doi dintre medici au murit. Credem că virusul se transmite prin contactul cu mai multe fluide corporale”, a declarat Catilin Cossaboom, epidemiolog în cadrul diviziei pentru patogeni și patologii a CDC.

Se crede că virusul este purtat de șobolani, care la rândul lor ar fi putut să-l transmită oamenilor. În general, virușii răspândiți prin fluidele corporale sunt mai ușor de controlat decât virusurile respiratorii, cum ar fi Covid-19.

Cossaboom a declarat că pacienții au suferit febră, dureri abdominale, vărsături, sângerări ale gingiilor, erupții cutanate și dureri în spatele ochilor. Deoarece nu există medicamente specifice pentru boală, pacienții primesc doar îngrijire de bază.

„Am izolat virusul și ne așteptam să găsim o boală mai frecventă, dar datele secvenței au indicat virusul Chapare”, a declarat Maria Morales-Betoulle, patolog la CDC. „Am fost cu adevărat surprinși”.

Constatările au fost prezentate luni la reuniunea anuală a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală (ASTMH). Acestea sunt privite ca fiind importante, deoarece transmiterea de la om la om ar putea indica potențialul focarelor viitoare.

Cercetătorii au mai spus că este posibil ca virusul să fi circulat de câțiva ani nedetectat, deoarece ar putea fi ușor diagnosticat greșit ca Dengue, un virus cu simptome similare. Oamenii de știință au spus că trebuie să continue să studieze virusul pentru a înțelege capacitatea acestuia de a provoca focare.