Sari la conținut

Creierul nu doarme niciodată. Dar măcar se odihnește?

Această mașinărie complexă care este creierul, cam cum e brânza tofu dacă pui mâna pe el, coordonează întreaga activitate a corpului, centralizând absolut toate informațiile pe care le primește.

Miliarde de neuroni lucrează în creierul nostru și fac zeci de mii de conexiuni. Are nevoie de 20% din oxigenul din organismul tău și dacă l-ai atinge nu ai simți nimic pentru că nu are receptori de durere. Și, cu toate astea, resimte respingerea socială ca pe o durere.

Noi nu îl folosim la întreaga sa capacitate, ci doar la 10%, dar când învățăm ceva nou, structura lui se modifică. Chiar şi la vârsta maturităţii, creierul continuă să dezvolte noi celule nervoase.

Creierul nostru are însă mare nevoie de odihnă.

Neurochirurgul Vlad Ciurea a explicat, într-un interviu, cum putem face acest lucru. În primul rând, bine ar fi să renunţăm să dormim cu telefonul prin preajmă, iar când ne sculăm, spune medicul, să bem un pahar cu apă, să ne stimulăm centri vizuali privind un peisaj sau cerul ori să ascultăm o melodie drăguţă.

Creierul suferă dacă noi mâncăm prea mult, dar şi dacă privind prea mult la televizor.

Una este să vrem să fim informaţi şi alta să uităm să ne mai ridicăm din canapea. Timpul acordat propriei persoane nu este un moft. Grija faţă de tine are rost.

Caută linişte şi ordine interioară. Bucuria, spune neurochirurgul Vlad Ciurea, este hrană pentru creier. „Bucuria este adevărata hrană a creierului.

„Vă invit să meditați o clipă la scara valorilor creștine a Sfântului Apostol Petru: «fapta bună, cunoștința, înfrânarea, răbdarea, evlavia, iubirea frățească și dragostea. Fiecare decurgând din cealaltă»”, conchide neurochirurgul.

Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel