Sari la conținut

Crema de protecție solară nu se folosește doar la plajă

Știm că atunci când mergem la plajă trebuie să folosim creme de protecție. Dar cei mai mulți nu luăm în calcul că soarele ne poate crea probleme și atunci când mergem la plimbare, de exemplu

Carmen Anghel

Statisticile arată că aproape jumătate din europeni nu se protejează decât în perioadele de risc maximal, unu din patru indivizi folosesc crema de protecție doar când sunt în vacanță. Nici românii nu stau mai bine, 41% nu utilizează niciodată cremă de protecție când e vorba de activitățile în aer liber, iar 16% nu se protejează niciodată, nici când sunt la plajă! „Trebuie să se știe că acest soare acționează și când mergi la piață să iei roșii, și când mergi pe stradă, la plimbare, când ieși cu cel mic în parc. Și în aceste cazuri trebuie să te protejezi. Mai ales copiii trebuie protejați”, spune dr. Alin Nicolescu, secretarul Societății Române de Dermatologie. „Îi întreb pe pacienți dacă folosesc creme de protecție. Cei mai mulți dintre ei spun: «Nu, dar nu m-am dus la plajă! Doar pe stradă». Tot timpul trebuie să avem această protecție solară. Oamenii trebuie să conștientizeze că soarele strălucește nu numai pe plajă. Și în viața de zi cu zi suntem expuși la razele soarelui”, adaugă dermatologul.

Ce creme de protecție alegem?

Această alegere este foarte importantă. Ce înseamnă acele cifre, acele litere de pe cremele repsective? Ce înseamnă acel SPF. „SPF este o formulă: reprezintă factorul cu care te protejezi, cu care scade riscul de ardere. Dacă avem un SPF 10 să spunem după 15 minute fără SPF avem un grad de arsură, iar cu SPF avem după 150 de minute. Ne permite să stăm de zece ori la soare pentru a obține același grad de arsură”, explică dr. Alin Nicolescu. SPF depinde de foarte mulți factori – un individ cu pielea albă, în 15 minute, face o arsură de gradul doi, un edem, o bășică. Un individ mai „bronzat” face o arsură mai ușoară. Acel individ blond – care face fără SPF arsură în 10 minute, cu protecție, va face după 150 de minute. În aceleași condiții de expunere.

Ce fel de cremă folosim?

O piele grasă va avea nevoie de ceva lejer cum ar fi un spray, o piele uscată va fi protejată cu o cremă grasă, care să și hidrateze. Există mai multe tipuri de fotoprotecție: creme care fac protecție prin absorbția UV (intră ușor în piele, se folosesc și se aplică ușor), există protecție prin reflecția razelor solare ( creme care rămân pe piele). Există creme rezistente la apă, dar există și creme pe care scrie clar să o reaplicați de câte ori ieșiți din apă. La alegerea cremelor solare este bine să vorbiți cu un specialist, care să vă îndrume ce fel de cremă să luați, în funcție de tipul de piele și de produs.

Sfaturi pentru copii

Nu stăm la soare între orele 10-16.00, stăm sub umbrelă, dar și atunci folosim creme de protecție solară. Nu expunem direct bebelușii și copiii. Nici umbrela nu protejează total, decât dacă este o umbrelă cu pânză tratată. Nici hainele nu protejează, decât dacă nu sunt special create pentru protecție solară.

Cât trebuie să fie SPF?

Există această idee că dacă dai pe corp cu o cremă cu SPF ridicat nu te mai bronzezi. Nu este adevărat, ne spun medicii. Dacă ai o protecție redusă, e adevărat, te bronzezi, de fapt, te arzi, mai repede, te înroșești. Acest bronz nici nu va ține mult timp. Și te expui și unor pericole reale de îmbolnăvire. Dacă ai nevi, adică alunițe, ești expus unui risc mare de a dezvolta un melanom, unul dintre cele mai agresive și ucigașe cancere. Dacă folosești o cremă cu protecție ridicată, e adevărat, te bronzezi mai încet, dar acest bronz este mai profund, mai frumos și ține mai multă vreme. „Ne trebuie creme de protecție cu SPF mai mare, care blochează din radiațiile cu ultravioletele B. Acestea produc arsură. Un SPF 50 blochează un 98 la sută dina aceste UVB, față de un SPF 15, care blochează 93 la sută, dar nu trebuie să uităm că acest SPF 15 blochează 15 miute. Un SPF mai mare blochează mai mult și ca intensitate și ca interval de timp. Așadar, cu cât acest SPF este mai mare, cu atât suntem mai protejați, și mai mult timp”, spune și profesor dr. Călin Giurcă- neanu, președintele Societății Române de Dermatologie.

Românii au două tipuri de piele

În România predomină tipurile de piele blond-șaten și brun. Cei din prima categorie au părul blond-șaten, piele deshisă spre mată, suferă frecvent arsuri solare și se bronzează mediu. Ceilalți au păr brun, piele mată, suferă rar arsuri și se bronzează puternic. „Din păcate, gărurile din stratul de ozon fac din ce în ce mai multe probleme. Apare pericolul ultravioletelor de tip C, foarte periculoase. Industrializarea, poluarea au dus la creșterea numărului de cancere de piele. Nu ne putem feri total de soare, asta o știm cu toții. Ducem copiii la mare și pentru vitamina D, dar să nu uităm să-i protejăm. Și nu numai atunci”, spune prof. dr. Călin Giurcăneanu.

Ce înseamnă SPF?

Factorul de Protecție Solară (Sun Protection Factor- SPF) reprezintă un factor de timp care întârzie apariția arsurilor de soare în condiții standard de expunere. Dacă fără protecție pielea este arsă după 15 minute de expunere la soare, cu un produs fotoprotector cu SPF10 același efect va apărea după 15x10minute (150 minute) în aceleași condiții de expunere. SPF este un indicator specific fiecărei persoane și depinde de:

– fototip;

– sursa de lumină (spectru, intensitate, momentul din zi al expunerii);

– cantitatea de produs aplicată și frecvența aplicării;

– reactivitatea pielii și cantitatea de produs de protecție absorbit la nivelul pielii;

– tipul de activitate desfășurată sub incidența razelor ultraviolete (băi de soare, înot). SPF se referă la cantitatea de radiație absorbită de piele. Atenție, însă, crema de fotoprotecție asigură reducerea riscului de expunere la soare și nu trebuie să determine creșterea timpului de expunere la soare sau expunerea la ore interzise.

l SPF15 blochează 93% din radiațiile UVB

l SPF30 blochează 96% din radiatiile UVB

l SPF50 blochează 98% din radiațiile UVB Tipurile de radiații solare

Soarele emite o serie de raze compuse din diverse elemente: raze cosmice, raze gamma, raze X, raze ultraviolete (UV – împărțite în raze UVA, UVB și UVC), raze vizibile, raze infraroșii (IR) și raze radio.

După ce sunt filtrate de atmosferă, două treimi din aceste raze ajung pe pământ. Razele cosmice, razele gamma, razele X și razele UVC, incompatibile cu viața, nu ating suprafața pământului. Dintre razele care ajung la noi, numai cele UVA, UVB, vizibile și infraroșii au efecte asupra corpului uman.

Aceste raze au și efecte benefice: razele UVB ne ajută organismul să producă vitamina D, esențială pentru fixarea calciului în oase; lumina vizibilă are efect antidepresiv, iar razele infraroșii au o acțiune de încălzire a organismului (crește temperatura pielii – ceea ce poate fi și un semnal de alarmă ca să evităm arsurile de soare).

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel