Sari la conținut

Creşte numărul românilor infectaţi cu virusul West Nile, care a provocat deja 10 decese

Virus tantari
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Infecția denga

Din cuprinsul articolului

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat joi că, de la începutul perioadei de supraveghere, respectiv luna iunie, au fost înregistrate 82 de cazuri de infecţie cu West Nile. 75 au fost confirmate, 7 fiind considerate probabile. 10 pacienţi au murit, trei fiind din judeţul Ilfov.

”De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 12.10.2023 s-au înregistrat 82 de cazuri dintre care 75 cazuri confirmate si 7 cazuri probabile de infecţie cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 10 au decedat”, a transmis, joi, INSP.

Sursa citată de News.ro a precizat că 48 de cazuri au fost la bărbaţi, 45 de pacienţi fiind din mediul rural. Cele mai multe cazuri, respectiv 11, au fost în Bucureşti, 9 în Satu Mare, câte 8 în Galaţi şi Dolj, câte 7 în Brăila şi Ilfov şi 6 la Iaşi.

Virusul West Nile
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

”Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Municipiul Bucureşti cât şi în judeţul Tulcea (debut în S 31) şi a fost atribuit jud. Tulcea”, au mai transmis specialiştii. Potrivit acestora, au fost înregistrate 10 decese în judeţele: Bihor (1), Braila (1), Ilfov (3), jud. Dolj (2), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

Recomandările INSP pentru populaţie

* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

* să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;

* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);

* să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;

* să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Conform OMS, in 80% din cazurile de infectie cu West Nile la om, nu apar simptome. Doar 20% dintre persoanele infectate dezvolta febra West Nile in forma moderata sau severa.

Potrivit CDC, aprox. 1 din 150 de persoane infectate dezvolta o boala grava care afecteaza sistemul nervos central: encefalita (inflamatia creierului) sau meningita.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel