Sari la conținut

Boala ginecologică pe care o au milioane de femei crește riscul de cancer ovarian

femeie trista

Crește riscul de cancer ovarian și afectează milioane de femei. Definită de prezența de țesut endometrial activ în afara cavitătii endometriale și a musculaturii uterine, endometrioza este asociată cu infertilitatea.

Incidența ei maximă s-a constatat la femeile cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, dar poate fi întâlnită și în adolescență sau postmenopauză. Boala afectează circa 176 de milioane de femei din întreaga lume și este înconjurată de mituri și tabuuri. Așa că, dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate face „lumină” asupra unor aspecte, dezvăluind ce este adevărat și ce este fals în ceea ce privește endometrioza.

Durerea severă înaintea și în timpul menstrei este normală

FALS. Nu, durerile pelvine severe din această perioadă nu sunt normale ci pot sugera prezența endometriozei. Un astfel de semnal trebuie să conducă la investigații, în vederea stabilirii diagnosticului și tratamentului. Endometrioza este o boală progresivă, care se manifestă în patru stadii. Datele statistice indică faptul că 40% dintre femeile cu endometrioză sunt infertile.

Crește riscul de cancer ovarian

Endometrioza este un factor de risc pentru cancerul ovarian

ADEVĂRAT. Într-adevăr, la femeile cu endometrioză pare să existe un risc ușor crescut de a dezvolta cancer ovarian epitelial. Însă utilizarea contraceptivelor în tratamentul endometriozei diminuează semnificativ acest risc.

Sarcina vindecă endometrioza

FALS. Acest mit începe să dispară, dar nu atât de rapid pe cât își doresc specialiștii. Sarcina (în cazurile în care este obținută) nu vindecă endometrioza ci doar îi ameliorează simptomele. După naștere, o dată cu reinstalarea menstrelor revin și simptomele.

Se tratează chirurgical

Tratamentele hormonale pot avea efecte secundare

ADEVĂRAT. Orice tratament hormonal poate avea efecte secundare. Este și motivul pentru care acesta va fi urmat strict sub supraveghere medicală. În plus, tratamentele hormonale nu garantează că durerea va dispărea total și definitiv. În cele mai multe cazuri s-a constatat că ea poate să reapară într-un interval cuprins între unul și cinci ani de la terminarea tratamentului.

Endometrioza are cauze emoționale

FALS. Endometrioza este fiziologică, este o afecțiune multifactorială, cu baze ereditare, epigenetice și moleculare cât se poate de reale și de complexe. Este adevărat că femeile care suferă de endometrioză se confruntă cu stresul emoțional provocat pe dureri și de infertilitate, dar acesta este consecința bolii, nu cauza ei.

Endometrioza de tratează chirurgical

ADEVĂRAT. Se ia în considerare chirurgia laparoscopică în acele cazuri în care terapia stabilită de medic nu este eficientă. Astfel, țesutul endometrial va fi îndepărtat din acele zone în care el nu ar trebui să existe.

Avortul provoacă endometrioză

FALS. Nu există dovezi științifice care să lege avortul de dezvoltarea endometriozei. Cei care pretind asta confundă endometrioza cu endometrita.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel