Sari la conținut

Creşte riscul de cancer şi de infecţii, îţi afectează viaţa sexuală. Iată şi alte motive pentru care ar trebui să renunţi la un obicei nesănătos

Troubled couple

Potrivit specialiştilor de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, efectele adverse ale fumatului provoacă sute de mii de victime anual.

Iată cele mai importante motive pentru care ar trebui să renunţi la acest viciu

1. Fumatul îţi scurtează viaţa

Atunci când devin dependenţi de nicotină, mulţi oameni nu se gândesc la efectele acestui obicei pe termen lung. Cercetările indică faptul că fumatul ne afectează nu numai lungimea vieţii, ci şi calitatea ei. „În SUA, fumatul este principala cauză a deceselor care poate fi prevenită. Trebuie să încercăm să educăm lumea cu privire la dependenţa de nicotină”, a declarat coautorul studiului, Tim McAfee.

2. Fumatul este asociat cu un număr care de cancere

Potrivit oamenilor de ştiinţă din Statele Unite, cel puţin 69 de tipuri de cancer sunt cauzate de fumat. „Din cele 7.000 de substanţe chimice ce se găsesc în tutun, cel puţin 250 sunt dăunătoare. Mai mult, din cele 250, cel puţin 69 pot cauza cancer”, au notat specialiştii de la National Cancer Institute.

Citeste si:

3. Fumatul te poate orbi

Oamenii care fumează sunt de patru ori mai predispuşi la orbire, comparativ cu cei care nu au acest obicei. Mulţi indivizi nu cunosc această legătură dintre fumat şi degenerarea maculară, însă ea trezeşte îngrijorări în lumea medicală. Degenerarea maculară este o boală cronică a ochilor care poate cauza pierederea vederii în centrul câmpului vizual. Până acum, studiile au indicat că fumatul este responsabil pentru 20 de procente din cazurile de orbire înregistrate la persoane peste 50 de ani.

4. Fumatul îşi afectează capacităţile cognitive

Un studiu publicat în The Journal of the American Medical Association a subliniat că fumatul îi afectează pe cei de vârstă mijlocie, cauzându-le probleme de memorie. De asemenea, fumătorii care se confruntă cu probleme cognitive uşoare ajung să dezvolte demenţă într-un ritm accelerat. 

5. Fumatul te predispune la infecţii

Până acum, fumatul a fost deja asociat cu numeroase forme de cancer, însă studiile indică faptul că el diminuează capacitatea corpului de a combate infecţiile. Chiar şi cei care fumează la mâna a doua sau a treia se pot confrunta cu această problemă.

 

6. Fumatul poate duce la infertilitate

„Fumatul este dăunător pentru ovarele femeilor, iar gradul de vătămare depinde de numărul de ţigări şi de durata de timp în care o persoană fumează. Fumatul pare să accelereze diminuarea ovulelor şi a funcţiilor reproductive, ducând chiar şi la o menopauză timpurie”, susţin oamenii de ştiinţă de la The American Society for Reproductive Medicine. Aşadar, cu cât o femeie fumează mai mult, cu atât există un risc mai mare ca ea să aibă probleme legate de reproducere. De asemenea, fumatul este asociat şi cu diminuarea calităţii spermei.

7. Fumatul favorizează apariţia ridurilor

Acest viciu grăbeşte procesul natural de îmbătrânire. Prin urmare, cu cât un individ fumează mai mult, cu atât va îmbătrâni mai repede. Potrivit cercetătorilor de la Mayo Clinic, nicotina cauzează îngustarea vaselor de sânge de la nivelul pielii, încetinind ritmul cu care se deplasează sângele.

„Cu un flux sanguin scăzut, pielea nu mai primeşte la fel de mult oxigen sau substanţe nutritive importante, precum vitamina A. Deasemenea, multe dintre cele 4.000 de substanţe chimice din tutun afectează colagenul şi elastina, fibre care asigură rezistenţa şi elasticitatea pielii. Din această cauză, pielea începe să se lase şi să se rideze prematur”, a declarat dr. Lowell Dale.

8. Fumatul îţi afectează viaţa sexuală

Severitatea disfuncţiilor erectile este corelată cu nivelul de expunere la fumat. Un studiu care a monitorizat 118 pacienţi care renunţaseră la fumat şi 163 care continuau cu acest viciu. Rezultatele au indicat că cei care renunţaseră la fumat se confruntau cu mai puţine probleme legate de disfuncţiile erectile. Totuşi, cu cât pacientul renunţa la fumat la o vârstă mai înaintată, cu atât şansele de îmbunătăţire a situaţiei erau mai mici.

9. Fumatul îţi afectează oasele

De mult timp, acest viciu a fost asociat cu osteoporoza. Comparativ cu bărbaţii, se pare că femeile au un risc mai crescut de dezvoltare a acestei boli. Spre deosebire de femeile care nu fumează, fumătoarele produc mai puţin estrogen şi tind să experimenteze menopauza mai devreme, lucru care poate contribui la pierderea de masă osoasă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.