Sari la conținut

Creștere semnificativă a valorii unui tichet de masă pentru donatorii de sânge, de la 1 ianuarie 2024

donare sange
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În ultimii ani, autoritățile au tot căutat soluții pentru a crește numărul donatorilor de sânge, în condiţiile în care mai puțin de 2% din populația României donează periodic.

Spitalele din România se confruntă cu o scădere a donatorilor de sânge, având doar 1,8% din populație implicată. În ciuda beneficiilor oferite, precum tichetele de masă, românii nu se prezintă în număr suficient la centrele de donare.

Recent, Ministerul Sănătății a aprobat un proiect pentru acordarea tichetelor de masă donatorilor, încercând să stimuleze donarea de sânge. În prezent, cetățenii români beneficiază de 7 bonuri, având o valoare totală de 68,25 de lei, potrivit b1.ro.

Conform normelor medicale, un bărbat poate să doneze sânge de 5 ori pe an, iar o femeie de 4 ori. Intervalul de timp între două donări nu poate fi mai mic de 8 săptămâni.

Creștere semnificativă a valorii unui tichet de masă pentru donatorii de sânge

Începând din 1 ianuarie 2024, se va înregistra o creștere semnificativă a valorii unui tichet de masă pentru donatorii de sânge, de la suma actuală de 9,75 lei, la noua valoare de 40 de lei.

„În temeiul atribuțiilor prevăzute la art. 55 lit. f) din Titlul II „Programele naţionale de sănătate” al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, structura din cadrul Ministerului Sănătăţii, responsabilă de elaborarea şi coordonarea programelor naţionale de sănătate, „propune ministrului sănătăţii măsuri pentru îmbunătățirea derulării programelor naţionale de sănătate”.

În contextul legal sus menționat și având în vedere: – Referatul nr. AR14988/18.08.2023 s-a aprobat incepând cu data de 1 ianuarie 2024, mărirea valorii tichetului de masă pentru donatorii de sânge de la 9,57 lei/tichet la 40 lei/ tichet”, se arată în documentul oficial.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: