Sari la conținut

Creșterea numărului de cazuri de boli cardiovasculare, din cauza căldurilor excesive. Avertismentul specialiștilor

caniculă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Prognoza meteo

Căldurile excesive, consecințe majore asupra sănătății. Specialiștii avertizează că vara anului 2023 este una a extremelor, cu consecințe majore asupra sănătății oamenilor și mediului.

Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale a remarcat impactul vremii extreme asupra ecosistemelor, economiilor, agriculturii, energiei și a aprovizionării cu apă. De aici, a spus el, urgența tot mai mare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Căldurile excesive, consecințe majore asupra sănătății și mediului

Potrivit instituției din sistemul ONU, fenomenele meteorologice periculoase, inclusiv căldura intensă și ploile devastatoare, au afectat regiuni extinse ale lumii, cu recorduri de temperatură doborâte în țări precum Franța, Grecia, Italia, Spania, Algeria și Tunisia.

Statele Unite au fost afectate de valuri prelungite de căldură, iar Canada se confruntă cu cel mai devastator sezon de incendii din istoria sa.

Temperaturile apelor, oceanelor și mărilor vor fi excepțional de ridicate și în următoarele săptămâni, influențând migrația și extincția speciilor și pătrunderea speciilor invazive cu consecințe pentru pescuit și acvacultură. Și ploile abundente au provocat pagube grave și pierderi de vieți omenești, iar specialiștii avertizează că aceste fenomene se vor agrava.

Creșterea numărului de cazuri de boli cardiovasculare, din cauza căldurilor excesive

În România, căldurile excesive din ultima perioadă au dus la o creștere a numărului de persoane diagnosticate cu boli cardiace. În județul Vaslui, sin acest motiv, și intervențiile personalului medical de urgență au fost mai numeroase, potrivit RRA.

Autoritățile sanitare din județul Vaslui atrag atenția asupra faptului că numărul persoanelor diagnosticate cu boli cardiovasculare în județ este în creștere, iar pe fondul temperaturilor caniculare din ultima perioadă, afecțiunile cardiace se acutizează.

Medicii Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, la rândul lor, au întocmit o statistică și au arătat că, doar în prima jumătate a acestui an, au intervenit la nu mai puțin de 113 pacienți găsiți în stop cardiorespirator.

Din fericire, echipajele Ambulanței Vaslui au reușit resuscitarea la fața locului a 30% din totalul acestor pacienți, mult peste media europeană de reușită în asemenea cazuri.

Medicii atrag atenția că bolile cardiovasculare se pot acutiza în perioadele cu temperaturi extreme, motiv pentru care pacienții trebuie să evite căldura, să consume apă suficientă, să evite consumul de alcool și cafea în exces, iar la nevoie, să solicite imediat asistența medicală de urgență.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel