Sari la conținut

Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de cancer în România. Beatrice Mahler: 43% din decesele induse de cancerul pulmonar sunt produse de poluare

Leucemia poate să afecteze sistemul osos.
Sursă foto: Creator: BSIP/UIG Drepturi de autor: AMELIE-BENOIST / BSIP
WBC joacă un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar. Ei sunt responsabili de combaterea infecțiilor și a bolilor din organism. Cum afectează WBC-urile

În cursul zilei de luni, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a transmis că România a înregistrat o creștere a cazurilor de cancer cu 21%, comparativ cu anul 2023. Potrivit organizaţiei, numărul persoanelor cu cancer din România aflate în evidenţa medicilor a depăşit 550.000.

Preşedintele FABC, Cezar Irimia, a declarat, într-o conferinţă de presă, că, în fiecare an, în România, se înregistrează peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, cu peste 45% mai multe faţă de media europeană.

„Este statistica Globocan din 2022. (…) Avem un an subfinanţat faţă de necesar, mai ales că avem medicamente în aşteptare, să intrăm în posesia lor ca tratament. Ele sunt de mult trecute de Agenţia Naţională a Medicamentului. Cred că sunt 39, din câte îmi aduc aminte, de medicamente noi, introduse pe listă sau indicaţii noi, iar 11 nu au alternativă terapeutică.

Aici aş putea să vorbesc despre cancerul triplu negativ, unde peste 800 de femei în România ar putea beneficia de tratamente salvatoare de viaţă”, a afirmat Cezar Irimia, la conferinţa de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului – 4 februarie.

Președintele FABC: Situaţia este cruntă în acest moment în România

Potrivit acestuia, deşi fondul alocat Sănătăţii a crescut, banii sunt „insuficienţi”, în condiţiile în care tratamentele aşteaptă să ajungă la pacienţi.

„Nu ne vom face nicio speranţă privind accesul la noi tratamente, tratamente inovatoare care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, decalajul dintre noi şi Uniunea Europeană rămânând constat de 5-6 ani. Nu mai vorbesc despre depistarea cancerelor în fază timpurie, pentru că neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu a generat demararea niciunui plan de screening populaţional. Avem în continuare un screening oportunist, chiar şi pe col uterin şi mamar, pentru că nu avem registre în acest sens.

Nu poţi vorbi despre un plan naţional de screening fără să ai un registru alocat screening-ului. (…) Raportarea INSP este sub realitate. (…)

Situaţia este cruntă în acest moment în România privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente”, a mai transmis preşedintele FABC.

Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar

Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar, iar aerul curat este soluția pentru un plămân sănătos, fiecare respirație contând, a transmis, duminică, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, medicul Beatrice Mahler, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, potrivit RFI România, citată de Rador.

„Respectarea normelor de calitate a aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății par dificil de realizat, însă efectele negative ale poluării casnice, ambientale și industriale sunt reale și se traduc în ani de viață pierduți”, a explicat Mahler, într-o postare pe pagina de Facebook a Institutului „Marius Nasta”.

cancer pulmonar
Sursă foto: Getty Images

Potrivit acesteia, asocierea cancer pulmonar – fumat nu mai surprinde pe nimeni și totuși o mare parte din pacienții cu cancer pulmonar sunt nefumători.

„Expunerea la particule poluante poate provoca modificări ale celulelor căilor respiratorii care declanșează cancer pulmonar. Studiile au arătat că aceste schimbări sunt vizibile la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată. Unul din mecanismele descrise indică că particulele PM 2.5 provoacă inflamație în plămân. Inflamația ‘trezește’ celule în mod normal inactive din plămâni, celule care au mutații și care cauzează cancer.

Combinația de mutații care cauzează cancer și inflamație poate declanșa aceste celule să crească necontrolat, formând tumori. Mutațiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată”, a menționat dr. Beatrice Mahler.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel