Categories: Ştiri sănătate

Creșterea taxei clawback poate pune în pericol accesul pacienților la medicamente fără alternativă terapeutică

Taxa clawback care reprezintă valoarea deficitului bugetului de medicamente a ajuns la 19,86% în trimestrul I al anului 2017. Aceasta a înregistrat o creștere considerabilă, de peste 4 puncte procentuale, prin comparație cu același trimestru al anului 2016.

„Analizele de date arată că la valori de peste 15% ale taxei clawback, medicamentele inovatoare fără alternativă terapeutică în piață devin nesustenabile. Sunt medicamente care pentru mulți dintre pacienți reprezintă unica soluție de luptă cu boala. Este important ca autoritățile să recunoască acest fapt și să abordeze echilibrat și sustenabil accesul pacienților români la medicamentele de care au nevoie.  Suprataxarea industriei farmaceutice este o povară fiscală care a depășit limita de suportabilitate.

Avem însă încredere că autoritățile înțeleg că această suprataxare pune în pericol accesul pacienților la medicamente și vor elabora în cel mai scurt timp un mecanism de calcul echitabil.

Considerăm că situația este una serioasă și poate fi rezolvată prin analiză riguroasă și argumente solide. Ca și până acum, suntem deschiși dialogului cu Ministerul Sănătății și cu toate autoritățile implicate în identificarea unui mecanism corect de calcul al taxei clawback astfel încât, în cel mai scurt timp, această povară fiscală să se transforme într-un beneficiu pentru pacienți și pentru sistemul de sănătate”, a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

ARPIM subliniază că un mecanism eficient de calcul al taxei clawback trebuie să se bazeze pe transparență și predictibilitate și solicită acces la datele folosite pentru calcularea suprataxării.

Prin taxa clawback producătorii de medicamente sunt obligați să acopere tratamentul tuturor pacienților ale căror nevoi nu sunt cuprinse în bugetul alocat de autorități care a rămas înghețat la nivelul trimestrului 4 al anului 2011.

 

Recent Posts

Planta minune care protejează ficatul. Abundă în Vitamina C și complex de Vitamina B

Planta minune care protejarea ficatului. Un stil de viață nesănătos este principalul factor care conduce…

28 de minute ago

Ai exagerat cu mâncarea de Paște? Aplică rapid aceste sfaturi

Ce trebuie să faci dacă ai mâncat prea mult de Paște. În funcție de tradiții…

58 de minute ago

Cum să accelerezi metabolismul și să pierzi mai repede în greutate

Cum să accelerezi metabolismul. Condimentele nu numai că adaugă savoare mâncărurilor, dar au, în același…

o oră ago

Truc benefic pentru sănătate. Cum să îți îmbunătățește starea de spirit. Există  un elixir natural care crește nivelul de serotonină

Truc benefic pentru sănătate. Cum să îți îmbunătățește starea de spirit. Există  un elixir natural…

2 ore ago

SECRETE de scădere a tensiunii arteriale FĂRĂ mendicamente

  Hipertensiunea arterială o afecțiune în care presiunea sângelui în artere este persistent crescută, punând…

2 ore ago

Care este starea de sănătate actuală a Regelui Charles. Cum a evoluat tratamentul

Care este starea de sănătate actuală a Regelui Charles. Cum a evoluat tratamentul personalizat  În…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic