luni, ianuarie 25, 2021
Rusen Anca

Crețișoara este în primul rând o plantă care face minuni pentru femei, ea ajutând la  echilibrarea organismului feminin.

Planta are acțiuni similare progesteronului, fiind un remediu minunat pentru multe afecțiuni ale femeilor, mai ales cele legate de menopauza sau de tulburările de menstruație.

Originară din Europa centrală și de vest, crețișoara crește în special în zonele de dealuri, podișuri și munte. Din planta de crețișoară se prepară pulbere, tincturi sau infuzii.

Crețișoara ajută la ameliorarea durerilor de orice tip din timpul menstruației, dacă este folosită ca tinctură sau ceai, fiind capabilă să oprească sângerările dintre menstruații și să diminueze sângerările excesive.

Totodată, planta are  calități astringente, fiind recomandată în cazuri de diaree și ameliorează rănile din cavitatea bucală sau de pe piele.

Este utilă și în cazurile de fibrom uterin, mai ales în prevenirea acestuia.

Planta este de ajutor și femeilor care își doresc un copil. În plus, după naștere ajută la refacerea uterului și reglează menstruația. Cu toate acestea ea nu este recomandată femeilor însărcinate. Însă contribuie la menținerea sarcinilor care se află la risc de avort spontan și contribuie la desfășurarea normală a sarcinii.

Se pare că are un rol benefic și pentru uşurarea naşterii, vindecarea leziunilor provocate în timpul nașterii naturale și contribuie la refacerea musculaturii abdomenului după naştere.

În premenopauză sau în menopauză crețișoara combate indispoziția, insomnia, bufeurile, deoarece are efecte similare progesteronului.

De asemenea, crețișoara are proprietăți astringente, combate spasmele musculare, favorizează digestia, fiind foarte bună în indigestie, diaree, colită cronică, gastrită, enterită.

Este un bun remediu și pentru ulcerul cutanat deoarece are proprietăți antiseptice.

Stomatita aftoasă și gingivita sunt afecțiuni ce pot fi ameliorate cu ajutorul acestei plante medicinale. Mai exact, poți să faci gargară cu infuzie concentrată de crețișoară iar efectele nu vor întârzia să apară.