Sari la conținut

Crezi că fumatul te ajută atunci când eşti stresat? Iată răspunsul surprinzător al specialiştilor

Deşi multe  persoane simt nevoia să fumeze atunci când sunt stresate, specialiştii spun că nu e e cea mai bună soluţie.

Ultimul studiu realizat de o serie de cercetători britanici a concluzionat faptul că nicotina nu te ajută să scapi de stres, ci renunţarea la fumat.

Oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de anxietate a 500 de fumători, înainte şi după ce aceştia au încercat să se lase de fumat. Noul studiu, face parte din programul NHS, un proiect în care fumătorii primeau pachete cu plasturi cu nicotină şi trebuiau să vină la 2 întâlniri pe lună.

La şase luni de la înscriere, 68 dintre cei 491 de participanţi încă se abţineau să mai fumeze şi spuneau că sunt mai puţini stresaţi ca înainte. Mai mult decât atât, cei care au încercat să se lase de fumat şi nu au reuşit, aveau un nivel al stresului mult mai ridicat.

„Informaţia că fumatul te scapă de stres este universală şi aproximativ incorectă. De fapt, este invers. Fumatul poate cauza anxietate, iar fumătorii trebuie să ştie şi să înţeleagă acest lucru”, a declarat unul dintre cercetătorii care au participat la acest proiect.

Oamenii de ştiinţă cred că această confuzie a apărut deoarece unul dintre efectele care apar atunci când oamenii încearcă să renunţe la nicotină este nervozitatea. Astfel, fumătorii vor simţi mereu această nervozitate până când vor pune din nou pe buze o ţigară. Astfel, fumatul te ajută să scapi de stresul provocat de lipsa de nicotină, dar nu şi de presiunea de zi cu zi.

Însă, cercetătorii nu pot determina de ce nivelul de stres a crescut în cazul acelora care au eşuat în încercarea lor de a renunţa la fumat. Poate că neputinţa îi fac să se îngrijoreze şi mai tare. Această creştere a nivelului anxietăţii a fost şi mai mare în cazul celor care sufereau de depresie sau aveau alte probleme psihiatrice.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel