Categories: Ştiri sănătate

Criza alimentară la nivel global este inevitabilă. Anunțul OMC care ne dă fiori

Criza alimentară la nivel global este inevitabilă. Anunțul OMC care ne dă fiori

Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) atrag atenția că războiul din Ucraina va avea consecinţe catastrofale asupra economiei, la nivel mondial.

Criza alimentară este inevitabilă, susțin specialiștii OMC, potrivit BBC.

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-a  prognoza de creștere a comerțului mondial pentru acest an, de la 4,7% la 2,5%,.

Criza alimentară la nivel global este inevitabilă, Anunțul OMC care ne dă fiori

Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, șefa OMC, a declarat că alimentele se vor scumpi din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina, Acesta susţine că, deşi cele două ţări reprezintă doar aproximativ 2,5% din exporturile globale de mărfuri, acestea „sunt foarte, foarte semnificative în anumite sectoare”.

„Prima îngrijorare, desigur, este pentru oamenii din Ucraina, care sunt strămutați și nu au suficientă hrană”, a declarat Okonjo-Iweala.

Aceasta a adăugat că economia mondială „va suferi consecințe grave” și a spus că țările mai sărace vor resimți din plin impactul penuriei și „constrângerile privind aprovizionarea cu alimente”.

Invazia armatei lui Putin în Ucraina a afectat aprovizionarea cu multe produse alimentare, inclusiv grâu și porumb. Ţările europene se confruntă deja cu o penurie de ulei de floarea-soarelui. În total, 46,9% din exporturile globale provin din Ucraina și 29,9% din Rusia, potrivit S&P Global, dar, cu porturile închise, Ucraina se luptă să exporte.

Şefa OMC spune că speră să găsească soluții la problemele de aprovizionare. Aceasta a spus că, pe termen scurt, țările ar putea „să își schimbe gusturile alimentare” pentru a consuma mai multe produse autohtone.

Pe lângă creșterea prețurilor la alimente, costul altor produse de bază a atins niveluri record, pe fondul îngrijorărilor legate de război și de sancțiunile economice impuse Rusiei, care vor duce la întreruperi ale aprovizionării.

Recent Posts

Horoscop 13-19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care se vor bucura de un succes extraordinar

Horoscopul săptămânii 13-19 mai 2024 este prezentat de astrologul cu Mihai Voropchievici. Acesta a prezis…

30 de secunde ago

10 alimente care te constipă: ce să eviți și cum să menții un tranzit intestinal sănătos

Constipația este o problemă frecventă în cazul în care oamenii întâmpină dificultăți în efectuarea scaunelor…

o oră ago

Guvernul oferă 2000 lei până în 2027 tuturor femeilor care îndeplinesc această condiție. Toate femeile din România ar trebui să știe!

Mamele defavorizate, adică cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață ori…

2 ore ago

Cum să scazi tensiunea arterială INSTANT, fără medicamente

Dacă vă confruntați cu orice complicații ale hipertensiunii arteriale, cum ar fi un accident vascular…

3 ore ago

Citeste si: