Sari la conținut

Criză de medicamente în România. Lipsesc medicamentele care pot salva vieți. Apeluri disperate din partea bolnavilor

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Oamenii de știință au descoperit pilula care distrug tumorile solide canceroase

România se confruntă cu o criză de medicamente fără precedent. Sute de bolnavi care depind de tratamente sunt afectați în ultima perioadă, iar autoritățile primesc din ce în ce mai multe apeluri disperate.

Această perioadă este foarte grea pentru anumiți pacienți, având în vedere că tratamentele pot face diferența între viață și moarte. Starea de sănătate a multor pacienți s-a degradat în mod considerabil, iar șansele de supraviețuire au fost diminuate.

Această problemă în sistemul medical nu afectează numai pacienții, ci și apropiații care au fost nevoiți să renunțe la locul de muncă pentru a-i îngriji pe cei dragi.

Criza de medicamente pune în pericol viețile pacienților

Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor Cronici povesteşte că de multe ori a primit apeluri disperate din partea bolnavilor care nu mai aveau acces la tratamentele vitale. Starea de sănătate a multor pacienți s-a agravat pentru că nu au primit la timp medicamentele.

Automat o persoană cu dizabilitate va deveni o persoană care va fi dependentă social de anumite venituri, nu va mai fi activă în câmpul muncii. Plus, sunt costurile familiei. De multe ori sunt persoane care renunță la job pentru a avea grijă de un pacient, fie că este un pacient în vârstă, fie că vorbim de un anumit pacient cu boli cronice.”, spune Radu Gănescu, președinte COPAC, potrivit Antena 3.

Laszlo Attila, secretar în Comisia pentru Sănătate din Senatul României, susține că în România lipsesc peste 5.000 de produse generice de pe piață:

Ca rezultat al neimplicării la timp sau neimplicării eficiente să știți că ne lipsesc peste 5.000 de produse generice de pe piață, pentru că suntem în situația în care nu rentează la foarte multă lume, operatori din piață.

Un semnal de alarmă vine şi din partea Asociaţiei Producătorilor pentru Medicamente Generice. Reprezentanţii Asociației atrag atenţia că autorităţile trebuie să ia urgent măsuri pentru a menţine medicamentele vitale pe piaţa românească.

Costurile au crescut pentru materii prime, energie și transport și pot să dau un exemplu. 80% din susbstanța activă e importată din India și China. Un container de 4.000 de euro a ajuns la 10-12.000 de euro.”, spune Daniel Bran vicepreşedinte APMGR.

Reducerea taxei clowback care ar putea preveni o posibilă criză a medicamentelor este luată în calcul şi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi chiar de cei de la Ministerul de Finanţe.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: