Sari la conținut

Criză de medicamente pentru românii cu HIV/SIDA. Pacienții sunt în pericol să devină rezistenți la schemele actuale de tratament

Aproximativ 20.000 de români au virusul imunodeficienței umane (HIV) și, anual, se mai descoperă între 600-800 de cazuri noi. Cu tratamentul adecvat, virusul HIV poate fi ținut sub control, la fel ca orice altă boală cronică. Din păcate, țara noastră se confruntă cu o criză de medicamente pentru această infecție. 

Evenimentul zilei a scris în toamna lui 2018 despre diferitele crize de medicamente pentru această infecție și trăgea un semnal de alarmă despre ce se poate întâmpla cu pacienții dacă se întrerupe tratamentul. Deși suntem la jumătatea anului 2019, crizele continuă. Mihai Lixandru, coordonator centru testare Asociația Română Anti-SIDA, subliniază că lipsa tratamentului face virusul să devină mai rezistent.

Rezistența virusului

„Practic, medicamentele nu își vor mai face efectul și vor trebui înlocuite cu altele. Asta înseamnă și costuri mai ridicate, căci medicamentele noi sunt mai scumpe. În România vorbim de pacienți poliexperimentați, foarte mulți care sunt de peste 30 de ani în tratament, care au avut poate mici întreruperi sau care pur și simplu, în mod natural, descoperă că virusul a dezvoltat rezistență. Aceste persoane se regăsesc pe ultima formulă de tratament existentă. În cazul în care această ultimă schemă este întreruptă, cei infectați cu HIV sunt condamnați la moarte.

Orice întrerupere de tratament, pentru o femeie care este infectată cu HIV și este gravidă, poate să însemne că va transmite virusul fătului. Problema acestor întreruperi de tratament ține de modul în care se face bugetul în țara asta. Paradoxul în problema tratamentului HIV este că eu, ca minister al Sănătății, nu pot cere mai mult decât am cheltuit în anul precedent, deși știu că la nivel de țară, am undeva la 600-800 cazuri noi de HIV, care nu sunt prinse niciodată în buget”, este de părere acesta.

„Soluția” medicilor: avortul

Unora dintre pacienți le-a fost întreruptă sau schimbată schema terapeutică până la cinci ori în ultimul an, din august 2018 și până în prezent. „Acest prost management al Programului Național HIV/SIDA le afectează sănătatea emoțională și le încalcă dreptul la sănătate și la viață, condamnându-i la tratamente inumane. România nu acordă acces universal la tratament, așa cum s-a angajat la nivel național și internațional. Pacienții sunt în pericol de a deveni rezistenți la schemele actuale de tratament și astfel, li se împuținează medicamentele pentru care sunt încă eligibili, la care nu au dezvoltat rezistență.

Anul acesta m-au sunat două gravide care au fost sfătuite să întrerupă sarcina, deoarece spitalele nu mai aveau medicamente cu care să le trateze, tratament care previne transmiterea maternofetală. Au primit tratament de la Asociația Sens Pozitiv. Mai mulți pacienți au început demersurile pentru a da în judecată statul român. Poate obligat de instanță, statul le va oferi tratament fără întreruperi”, a declarat pentru EVZ, Alina Dumitriu, director executiv la Asociația Sens Pozitiv. Citiți continuarea pe EVZ.RO. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel