Sari la conținut

Criză de vaccin contra hepatitei B în maternități. Ce EXPLICAȚII are MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

Vaccinare

Bebelușii care ne nasc în aceste zile la Timișoara nu sunt vaccinați antihepatic. De zile bune vaccinul nu se mai găsește în farmacia Direcției de Sănătate Publică Timiș, potrivit medicilor, care afirmă că situații similare se înregistează și în alte zone din țară.

Nu avem acest vaccin, nu este o situație nouă, dar din păcate se întâmplă din nou. Se întâmplă destul de des. Nenorocirea cea mare este că nu se găsește nici de cumpărat la liber, el vine prin program național”, spune prof. dr. Constantin Ilie, șeful Secției Nou-Născuți de la Maternitatea Bega din Timișoara.

Mămicile care nasc la cele două maternități din Timișoara trebuie să fie rechemate în spital când aceste doze vor veni, vaccinul putându-se administra în primele luni de viață ale copilului.

Cauza crizei: s-au născut mai mulți copii

„Previziunile pentru acest vaccin s-au făcut prin 2012, înseamnă că s-au născut mai mulți copii. Dozele urmează să sosească la Timișoara, spune Dana Șpac, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.

 

 

MS: „Copiii nevaccinați în maternitate pot fi recuperați ulterior”

Reprezentanții Ministerului Sănătații susțin însă că nu există o criză de vaccin hepatitic B. „Ministerul Sănătăţii a luat toate demersurile pentru a nu exista deficienţe în aprovizionarea cu vaccin.  Pentru judeţele care în ultimul timp au sesizat epuizarea stocurilor s-au făcut redistribuiri, la cerere,  de la alte judeţe, astfel  încât să poată fi vaccinaţi toţi nou născuţii”, ne-au transmis reprezentanții MS.

Ministerul Sănătăţii a fost informat de către furnizorul care a câştigat licitaţia pentru acest vaccin că astăzi aproximativ 41.000 doze vor ajunge în depozitele desitribuitorului naţional  CN UNIFARM SA, restul de 74.300 doze urmând să fie livrate  la sfârşitul lunii noiembrie 2013. Pentru judeţele care în ultimul timp au rămas fără vaccin s-au făcut redistribuiri de la alte judeţe, astfel  încât să poată fi vaccinaţi toţi nou născuţii.

La DSP Timiş stocul de vaccin la 31.08.2013 era de 1126 doze. Având în vedere faptul că în această regiune consumul lunar este  de aproximativ 500 doze lunar, DSP Timiş avea asigurat necesarul de vaccin pentru lunile septembrie şi octombrie 2013.

Conform specialiştilor de sănătate publică, nou născuții externaţi din maternitate fără a fi vaccinaţi, riscă să se  infecteze cu virusul hepatitic B numai în cazul în care mama este infectată, iar virusul este transmis de la mamă la făt transplacentar  şi/sau în timpul naşterii .

Copiii nevaccinați în maternitate pot fi recuperaţi în vaccinarea antihepatită B, fără alte riscuri, la o dată ulterioară.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel