Sari la conținut

Criza medicamentelor. Semnalul de alarmă al Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților

medicamente

Criza medicamentelor. Exista pericolul ca la inceputul lunii noiembrie sa se retraga de pe piata 71 de medicamente, din care 21 fara alternativa terapeutica.
Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) a tras repetate semnale de alarma, ultimul fiind Scrisoarea Deschisa pentru Viata Pacientilor Romani.

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) este o organizație de pacienți care în ultimii 12 ani și-a dedicat activitatea pentru protecția reală a pacienților. 

În ultimele 10 zile am tras repetate semnale de alarmă către Ministerul Sănătății printr-un Apel Public care semnalează pericolului retragerii a 71 de medicamente din farmaciile din România la începutul lunii noiembrie, dintre care 18 fără alternativă terapeutică. Aceste 18 medicamente fără alternativă s-au dovedit a fi 21 de medicamente, după cum a comunicat chiar doamna Ministru Sorina Pintea în ședința de dezbatere publică din 21 octombrie, a.c.

Cu doar 3 zile înainte de 1 noiembrie, nu știm care sunt soluțiile găsite de Ministerul Sănătății pentru ieșirea din această criză! 

Pentru că timpul nu mai are răbdare cu pacientul român transmitem o Scrisoare Deschisă celor mai importanți factori de decizie din domeniul Sănătății Publice din România: Guvernului României  -Doamnei Prim Ministru Viorica Dăncilă, Ministerului Sănătății – Doamnei Ministru Sorina Pintea precum și Președintelui României – Excelența Sa Klaus Iohannis – în care le atragem atenția asupra crizei iminente, pentru sute de mii de pacienți și familiile lor, provocate de dispariția de la 1 noiembrie a celor 71 de medicamente, dintre care 21 nu au alternativă terapeutică și nevoia urgentă de a găsi și pune în aplicare soluții de rezolvare a acesteia.

În lipsa unei intervenții urgente și decisive Asociația Națională pentru Protecția Pacienților își pune întrebarea legitimă ce vor face aceste câteva sute de mii de pacienți și familiile lor începând cu 2 noiembrie? Ce vor face medicii lor când, într-un timp foarte scurt, vor trebui să schimbe tratamentul tuturor acestor pacienți?

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților face apel la responsabilitate și chibzuință către Guvernul României și Ministerul Sănătății pentru viața pacienților români și propune ca soluție de rezolvare urgenta a acestei crize pentru sute de mii de pacienți: prorogarea termenului și extinderea valabilității actualelor prețuri, inclusiv a celor 71 de medicamente, dintre care  21 nu au azi o alternativă terapeutică, pana la rezolvarea problemei de fond!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel