Sari la conținut

Carența acestui mineral foarte important are consecințe grave: îngrășarea sau apariția diabetului

vitamine și minerale

Cromul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului uman. Este important pentru sinteza colesterolului, a grăsimilor și a proteinelor.

Acest mineral esențial menține stabil nivelul zaharului în sânge printr-o corectă utilizare a insulinei, fiind astfel de folos pacienților diagnosticați cu diabet zaharat, dar și celor cu hipoglicemie.

De asemenea, cromul este implicat în metabolismul glucozei atât de necesar producerii de energie. Acesta susține si menține sănătatea inimii, sprijină sănătatea ochilor și previne apariția acneei, dar protejează și ficatul de toxine. Suplimentele de crom sunt bune și pentru gravide deoarece le ajută să-și mențină nivelul normal al cantității zahărului din sânge.

Cromul este esențial pentru ca organismul să efectueze reglarea insulinei și să mențină un proces metabolic adecvat. Sunt specialiști care susțin că deficiența cromului poate duce la creșterea riscului de diabet zaharat și a sindromului metabolic în rândul populației. Deficiența de crom se poate manifesta prin simptome precum sunt anxietatea, oboseală, un metabolism incorect al aminoacizilor. Totodată, deficiența de crom poate accelera ateroscleroza, dar și să întârzie vindecarea rănilor.

În concluzie, cromul are un rol esențial în menținerea nivelului normal de glucoză în sânge și contribuie la realizarea unui metabolism normal al macronutrienților. Cu toate acestea, includerea cromului în dieta zilnică se recomandă a fi făcută la recomandarea unui medic sau a unui farmacist.

Nutriționiștii spun că astăzi, dieta omului modern este una deficitară în crom. Explicația este aceea că nu se consumă suficiente alimente bogate în crom, iar o mare parte a acestora se pierde prin procesare. De asemenea, atunci când consumi multe dulciuri, se va ajunge la eliminarea cromului din organism.

Alimente bogate în crom sunt: carnea de vită, bere, drojdie de bere, orez brun, brânză, carne de curcan, pește, cereale integrale, fasole uscată, broccoli, carne de pui, ficat, ulei de porumb, alge, ouă, mazăre, struguri, usturoi uscat, prune uscate, alune de pădure, hering, sparanghel.

Iată ce beneficii aduce sănătății cromul:

Reduce colesterolul rău – LDL și în plus, este un bun facilitator în descompunerea grăsimilor și împiedică organismul să stocheze colesterolul sau grăsimile rele. De asemenea, promovează o rată metabolică sănătoasă care descompune eficient grăsimile. Cu alte cuvinte, cromul protejează împotriva creșterii colesterolului, având deci efecte anticolesterolemiante, fiind util în preventia bolilor cardiovasculare și arterosclerozei.

Promovează sănătatea inimii, stimulează sângele pentru a menține un flux echilibrat și sănătos. În plus, poate reduce nivelul colesterolului rău – LDL.

Previne surplusul de greutate. Cromul este unul dintre cele mai bune minerale pentru menținerea greutății sănătoase și ajută la menținerea greutății optime. Sunt și studii care arată cum cromul contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și reduce pofta de mâncare.

Previne sindromul metabolic, susține densitatea oaselor și protecția celulară.

Contribuie la menținerea calciului în oase, fiind benefic mai ales femeilor care sunt la manopauză.

Protejeaza împotriva glaucomului și a altor afecțiuni oculare. Sunt studii care susțin că deficitul de crom este asociat cu glaucomul.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel