Sari la conținut

Cu această dietă uimitoare slăbești garantat fără înfometare și nu faci cancer de colon

Pe lângă faptul că este o metodă de slăbire eficientă, populară printre vedete, dieta paleolitică are un alt beneficiu important. Cercetătorii susțin că poate reduce riscul dezvoltării cancerului de colon cu 50%

Dieta Paleo este una dintre dietele sănătoase, reprezentată prin efortul de a mânca ca pe vremuri, dupa deviza “dacă omul peşterii nu putea mânca ceva, nici noi nu putem.” Rezultatele acestui efort se vor vedea, fără îndoială … persoanele care au urmat această dietă susțin că au reușit să slăbească în 6 luni chiar și 30 de kilograme, fără să se înfometeze și fără să își dea metabolismul peste cap.

Acest regim se bazează pe două componente majore: alimente de origine animală și plante naturale, produsele alimentare moderne, precum pâinea, cartofii, pastele și orezul, mezelurile, lactatele și dulciurile fiind total excluse. În schimb, dieta mizează pe un aport mare de proteine care provin din carne slabă, pește și ouă.

În linii mari, include consumul de pește, ouă, pui, curcan, rață, fructe de orice fel, proaspete sau în coajă lemnoasă, semințe și legume crescute în mod natural, fără îngrășăminte și alți aditivi care le pot modifica structura.
Aceste alimente nu doar că asigură necesarul de vitamine, nutrienți și antioxidanți de care corpul are atâta nevoie, ci au capacitatea de a reduce indicele glicemic, scăzând astfel riscul de diabet, previn tulburările digestive și obezitatea, datorită conținutului crescut de fibre, care previn constipația și conferă rapid senzația de sațietate, iar proteinele conținute de carne asigură energia de care avem nevoie pentru a face față unei zile obositoare la serviciu.

Dieta Paleo prezintă similarități cu dieta Atkins, care mizează tot pe o abordare stricta – renunțarea totală la carbohidrați.

„A mânca Paleo înseamnă a te hrăni doar cu ceea ce exista în perioada paleolitică. Nu-ți luai un baton de ciocolată din copac și nici nu culegeai din grădină un energizant”, a explicat specialistul portughez în nutriție Miguel Casimiro. Fost campion național la triatlon, considerat sportul oamenilor de oțel, Miguel este dovada vie că Paleo are o influență uimitoare asupra sănătății.

„Dieta acesta ne încurajează să mâncăm de 3-4 ori mai multe proteine decât o facem acum, până la 2 grame de proteine pe kilogram. Asta nu înseamnă să ne îmbuibăm cu carne”, a punctat Miguel. Cel mai controversat aspect al dietei este reducerea la minimum a carbohidraților, cu argumentul că agricultura, apărută relativ recent, în urmă cu 10.000 de ani, nu corespunde nevoilor corpului uman.

„Nu ne-am adaptat genetic la consumul de cereale naturale și nici de produse lactate, principalii vinovați pentru apariția multor boli <<moderne>> precum obezitate, cancer, diabet sau boli autoimune”, e de părere expertul.

Pentru a obține rezultatele dorite, această dietă impune câteva reguli, care trebuie urmate:

1. Vegetalele vor ocupa două treimi din farfurie – iar restul va fi ocupat de o porție de proteine, respectiv carne de mărimea podului unei palme, un fruct și o porție de grăsimi sănătoase, cum este avocado.

2. Sunt eliminate din start produsele ambalate și procesate: lactatele de orice fel, dulciurile rafinate, precum și cerealele. Această categorie de alimente vine “la pachet” cu o sumedenie de aditivi, conservanți, sare și zahăr, ingrediente recunoscute pentru efectul lor negativ asupra organismului, în special asupra sistemului imunitar și care creează mediul propice de apariție a inflamațiilor, cauză a numeroase afecțiuni.

3. Nu este nevoie să numărați caloriile – dacă până acum erați cu ochii pe tabelul care indica numărul de calorii pentru fiecare aliment, iată că paleodieta vă scapă de această povară. Puteți mânca oricât și orice doriți, în limitele impuse de regula numărul 1. Pofta de dulce se taie cu un fruct iar cea de sărat cu o masă formată din proteine și legume.

4. Inversați cina cu micul dejun – mâncați o porție de carne de pui, curcan, somon sau chiar un burger, pentru că acestea vă țin sătui pe durata întregii zile și rezervați seara unui fruct sau unei salate ușoare de legume.

5. Puteți să “trișati” doar o dată pe săptămână – puteți obține beneficiile promise de dieta Paleo chiar dacă o urmați doar în proporție de 85 %. Desigur, urmată 100% ca la carte, timp de o lună de zile vă scapă de kilogramele nedorite, însă aceasta nu se dorește a fi încă o dietă fadă și restrictivă, ci un stil de viață, deci când și când mai puteți pofti la o prăjitură sau un pahar cu vin roșu.

Regimul Paleo nu include supe sau ciorbe însă, ca în oricare altă dietă, trebuie să bei foarte multă apă. De asemenea, este indicat să bei câte un pahar cu apă după fiecare masă pentru o digestie bună și pentru a preveni constipația.

Ce poți consuma în dieta Paleo:

– carne de pasăre și ouă ecologice

– fructe proaspete sau sub formă de suc

– legume, mai puțin mazăre și fasole pentru că acestea conțin mult amidon și nu se încadrează în graficul dietei

– semințe și nuci (excepție fac doar arahidele) în cantități moderate.

Model de meniu pentru dieta Paleo:

Micul dejun: omletă cu spanac și ciuperci
Gustare: fructe de pădure proaspete
Prânz: somon la grătar, salată de legume
Gustare: morcovi cruzi și felii de țelină
Cină: piept de pui la grătar, broccoli la grătar sau fiert și salată de roșii
Gustare: mere coapte cu scorțișoară și nuci.

Atenție! Dieta Paleo este contraindicată persoanelor care suferă de afecțiuni precum litiază biliară sau pancreatită, care împiedică digerarea eficientă a grăsimilor, în special cele de origine animală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel