Sari la conținut

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

pensie
Sursă foto: Biz
recalcularea pensiilor

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel puțin două creșteri anuale, iar datele exacte pentru aceste ajustări devin esențiale.

Conform informațiilor furnizate de șeful CNPP, începând cu 1 septembrie 2024 pensionarii români vor beneficia de o nouă creștere a pensiilor. Mai mult decât atât, conform prevederilor Legii pensiilor, se vor asigura cel puțin două majorări anuale, inclusiv pentru anul următor, în ianuarie 2025.

Rata inflației, rol determinant în stabilirea majorărilor

Potrivit recentelor amendamente aduse Legii Pensiilor, rata inflației va juca un rol determinant în stabilirea majorărilor. Proiecțiile directorului CNPP indică faptul că la 1 ianuarie 2025, rata inflației ar putea atinge un maxim de 10,2%. Această cifră va fi reflectată în creșterea valorii punctului de pensie începând cu aceeași dată.

„Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a spus Daniel Baciu, șeful CNPP, potrivit rtv.net.

Este important de menționat că principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație, iar ajustările vor fi făcute ținând cont de evoluția salariului brut mediu. Conform declarațiilor șefului CNPP, această abordare asigură o creștere corectă și sustenabilă a pensiilor.

pensie
Sursă foto: PhOnline

Pentru pensionarii care așteaptă cu nerăbdare creșterea pensiilor, aceste informații oferă o perspectivă clară asupra a ceea ce pot să se aștepte în următorii ani.

Cu date precise și detalii relevante, aceștia pot planifica mai bine resursele financiare și pot face ajustările necesare în funcție de evoluția economică și legislativă.

Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările

Aşadar, de la 1 ianuarie 2025, seniorii vor primi din nou bani în plus.  Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat cum se va calcula această nouă majorare: ”Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică.  Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel