Sari la conținut

Cu ce boli rămân femeile după ce dau naștere

Kilograme în plus, hemoroizi şi modificări ale vaginului, principalele afecţiuni „moştenite” după nouă luni de sarcină trebuie tratate dacă nu dispar spontan.

Sarcina şi naşterea supun organismul femeii la un efort suplimentar. Afecţiuni precum hemoroizii, incontinenţa urinară şi depigmentarea se pot agrava, iar în cazul celor care nasc pe cale naturală vaginul poate suferi modificări.

1. Rejuvenare vaginală

„Lărgirea” vaginului apare în rândul femeilor care nasc pe cale naturală, din cauza efortului substanţial pe care îl depune musculatura vaginală în timpul travaliului. Există metode de tratament: exerciţiile Kegel (mişcările de contractare şi decontractare a muşchiului pubococcigian) şi rejuvenarea vaginală.

Dacă exerciţiile nu dau rezultate, femeile se pot orienta spre rejuvenarea vaginală, procedura de „strâmtare” şi creştere a elasticităţii vaginului. „Operaţia se efectuează sub anestezie generală şi durează între 30 şi 90 de minute. Pacienta va fi supravegheată timp de trei zile, în funcţie de complexitatea intervenţiei şi va trebui să meargă lunar la control. Efortul fizic şi contactul sexual sunt interzise în prima lună după operaţie”, spune dr. Ioan Stoian, medic ginecolog la Clinica „Gynecoland”, din Bucureşti. Costurile unei astfel de operaţii variază între 600 şi 5.500 de euro.

Citeste si:

2. Incontinenţă urinară

Incontinenţa urinară reprezintă pierderea involuntară de urină. Afecţiunea se poate agrava în timpul sarcinii, din cauza modificărilor hormonale. În plus, cu cât durata travaliului a fost mai mare, cu atât riscul apariţiei incontinenţei este mai mare. Se instalează frecvent între şase şi opt săptămâni după naştere, iar în general, funcţia nervoasă revine la normal după şase luni de la naştere sau chiar după un an.

Tratamentul este acelaşi ca în cazul vaginului lărgit, exerciţii Kegel sau rejuvenare.

3. Hemoroizi

Dureri în zona anusului, sângerări rectale, mâncărime, acestea sunt simptome clasice pentru aproximativ 90% dintre femei, imediat după naştere.

„În sarcină, uterul se măreşte şi este nevoie de o cantitate mare de sânge în zona bazinului inferior, greutatea creşte, se creează presiune pe intestinul gros şi apar hemoroizii. Fără să mai vorbim de momentul naşterii, în timpul contracţiilor, când presiunea este foarte mare şi pot apărea chiar şi fisuri anale”, atrage atenţia dr. Septimiu Alexandru, medic primar chirurgie generală la Clinica Proctoline, din Bucureşti.

Dacă pacienta nu acuză simp tome deosebite, singurele recomandări sunt limitarea con sumului de sare şi piper, respectiv consumul de alimente bogate în fibre, activitate fizică şi clisme regulate. În cazul în care hemoroizii sunt însoţiţi de constipaţii, sângerări şi dureri, este nevoie şi de tratament medicamentos, iar cazurile grave necesită tratament chirurgical.

4. Melasmă

Petele specifice gravidităţii apar din cauza excesului de estrogen şi progesteron care stimulează producţia de melanină, pigment ce dă culoare pielii. Petele maronii se extind ca o „mască” în timpul sarcinii, însă, de obicei, dispar spontan la câteva luni după naştere. Dacă nu dispar, se pot trata doar după naştere, întrucât anumite cosmetice pot dăuna fătului.

„Primordială este sănătatea bebeluşului, de aceea este bine să nu aplicăm creme sau alte tratamente locale în timpul gravidităţii. Preventiv, evitaţi să vă expuneţi la soare, folosiţi produse de curăţare a feţei pe bază de glicerină şi evitaţi-le pe cele care conţin acid salicilic sau acid glicolic”, sfătuieşte dr. Oana Clătici, dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Melasma se tratează cu creme depigmentante, care conţin vitaminele A şi C, sau prin procedee dermtocosmetice moderne: peeling chimic, tratament cu laser sau cu lumină intens pulsată.

METODE DE SLĂBIT

Pro-alăptare

Cea mai eficientă metodă de a scăpa de kilogramele acumulate în timpul sarcinii este alăptarea, care consumă din depozitele de grăsime.

„Alăptatul consumă calorii strict din depozitele de grăsime. O mamă secretă zilnic aproximativ 1 litru de lapte, consumând astfel până la 1.000 de calorii. Astfel, după trei luni de alăptat îşi recapătă spectaculos greutatea de dinainte de sarcină, chiar fără restricţii alimentare şi activitate sportivă intensă”, explică nutriţionistul Mihaela Bilic.

Proaspetele mămici trebuie să mănânce diversificat, punând accentul pe alimente bogate în calciu (lactate degresate şi semidegresate, legume verzi) şi peşte, dar nu trebuie să depăşească 2.500 de calorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.