miercuri, august 4, 2021

Medicii de familie au anunțat că de la 15 ianuarie nu vor mai elibera rețete compensate cu 90% din lista B pentru pacienții cu venituri de până la 700 de lei, decât dacă vor aduce o adeverință fiscală de

la ANAF.

Situația este generată de faptul că organele de control au depistat recent că unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, deși veniturile lor depășeau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt trași la răspundere.

“Pentru pacienții cu venituri între 0-700 lei nu vom mai elibera rețete compensate cu 90% pentru medicamentele incluse la compensare cu 50% decât dacă vor duce adeverință fiscală de la ANAF. Nu dorim să fim organe fiscale și să punem pacienții pe drumuri, dar nici nu dorim să ni se impute sumele pentru aceste rețete, pentru că nu există un

contract între asigurat și asigurator. Lipsa acestui contract a determinat această situație și ne-am trezit cu notificări de sute de mii de lei”, a declarat președintele Federației Patronatelor Naționale a Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă.

Medicii de familie au ridicat și problema sumelor pe care centrele de permanență trebuie să le înapoieze Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru serviciile prestate, conform unei decizii a Curții de Conturi.

În urma unui control al Curții de Conturi pentru perioada 2009-2011, centrele de permanență au primit notificări să restituie

sume cuprinse între 20.000 de lei și 120.000 de lei, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și responsabil pentru centrele de permanență din județe.

El a arătat că plata pentru centrele de permanență se făcea conform Ordinului Ministrului Sănătății pentru gărzi și pentru cheltuieli de administrație, în schimb Curtea de Conturi a făcut alte calcule.

“Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot reține bani. Ceea ce este grav este că imputările se fac cu dobânzi”, a adăugat dr. Gindrovel Dumitra.

Medicul a anunțat că din februarie este posibil ca aceste centre

de permanență să se închidă dacă nu va exista nici cel mai mic semn din partea autorităților de rezolvare a acestei situații.

“Cei ce vor închide centrele vor respecta pașii legali prin denunțarea unilaterală a contractului, cu notificare scrisă cu 30 de zile anterior datei încetării contractului. Iată cum, între politicile de sănătate anunțate, nevoile pacienților, munca medicilor și normalitate este încă o uriașă diferență. Problemele legislative nu sunt de competența medicilor sau a pacienților, dar aceștia vor fi cei pedepsiți”, a mai arătat dr. Dumitra.

Reprezentanții medicilor

de familie au adus în discuție și faptul că tot ei trebuie să elibereze rețete pentru pacienții cu boli cronice internați în spital cu alte afecțiuni.

“Nu este drept, sistemul informatic integrat ar trebui să spună când se internează un pacient. Ca medic, nu ar trebui să mă intereseze să fac control fiscal”, a afirmat dr. Doina Mihăilă.

Ea a explicat că au fost situații când pacienți internați s-au învoit de la spital și au venit la medicul de familie pentru a-și lua rețeta pentru boala cronică.

“Curtea de Conturi a imputat aceste rețete CNAS, iar casele de asigurări le impută medicilor! Este vorba, cel mai adesea, de pacienți care s-au internat fără bilet de la medicul de familie. Sfidarea realității cunoscute care arată că pacienții nu primesc în spital tot ceea ce au nevoie și ceea ce au dreptul este inadmisibilă! Menționăm că pe anumite programe pacienții nici nu pot primi medicamentele din spital. Menționăm, de asemenea, că am solicitat CNAS ca prin Sistemul Informatic Unic Integrat să ne avertizeze în 24 de ore dacă un pacient apare internat. Nu există prejudiciu material, căci pacienții nu au primit din spital aceste medicamente și aveau nevoie de ele. Ar fi o aberație să ajungem să trimitem pacienții la casele de asigurări ca să ne elibereze o adeverință că nu figurează internat, ca să putem elibera o rețetă”, a susținut președintele Federației Patronatelor Naționale a Medicilor de Familie.

Bușoi (CNAS): Intenția medicilor de familie de a trimite pacienții la ANAF pentru a lua adeverință fiscală este un abuz

Președintele CNAS, Cristian Bușoi, a declarat vineri că medicii de familie vor comite un abuz dacă vor elibera rețete compensate cu 90% din lista B pentru pacienții cu venituri între 0 și 700 de lei numai în schimbul unei adeverințe fiscale.

“Toate recuperările de sume imputate medicilor de familie se bazează pe decizia Curții de Conturi, care ne obligă să facem aceste acțiuni. În caz contrar vor fi pasibili de pedepse, inclusiv penale. În ceea ce privește medicamentele compensate pentru pacienți cu venituri de până la 700 de lei numai din pensii, astăzi trimitem către ministrul Sănătății și Guvern o propunere de modificare a hotărârii de guvern care să stipuleze veniturile fiscale de până la 700 de lei și a lua ca an de referință anul fiscal anterior încheiat, să vedem dacă propunerea va fi acceptată de către Finanțe. Astfel, se va ști foarte clar din timp care sunt veniturile pentru anul anterior. Dacă vom modifica legislația și vom spune ‘sunt eligibili pentru a primi rețete compensate 90% pensionarii care au venituri fiscale numai din pensie până la 700 de lei pe lună’ și spunem că ‘referința se va face la nivelul anului anterior fiscal’, noi credem că problemele nu vor mai exista”, a declarat președintele CNAS.

Ultimele stiri

Parteneri