Sari la conținut

Cu dieta personalizată poţi să mânânci orice fără să te îngraşi. Dr. Vera Daghie, nutritionista care a ajutat-o să slăbească pe Gabi Cristea îţi explică avantajele acestui regim

De prea multe ori, estetica tinde să anihileze sănătatea, ajungând câteodată să apelăm la diete „minune“ sau la perioade crunte de înfometare doar pentru a fi în „trend“. Însă, este doar o falsă iluzie care ne autodistruge; ne amăgim cu rezultate pe o mică perioadă de timp dar, „à la longue“, vom avea tot noi de suferit.

Nici genul ăsta de abordare, nici resemnarea bazată pe ideea că pur şi simplu aşa suntem noi construiţi, nu ne aduc niciun beneficiu real.

Nimeni nu e construit supraponderal sau subponderal şi niciun fel de regim fulger nu va schimba asta. Silueta voastră nu s-a schimbat peste noapte până la greutatea actuală şi nu se va schimba la loc mai repede decât este normal pentru metabolismul propriu. Se va modifica însă în funcţie de cât de repede sunteţi dispuşi să adăugaţi în dieta voastră alimente cât mai sănătoase. Cu cât sunteţi mai motivaţi, cu atât rezultatele vor fi mai spectaculoase şi mai de durată.

Trebuie să realizaţi că viaţa nu are cum să fie formată dintr-un şir nesfârşit de frustrări, restricţii şi înfometări… Nici psihic, nici fizic nu ne putem supune la un stres atât de puternic în mod repetat doar ca să trăim cu iluzia unor rezultate de moment şi să ne lovim mereu de eşecuri însoţite de dezamăgire şi învinovăţire.

Dieta personalizată este exact ceea ce vă trebuie: un mod de viaţă, obţinerea echilibrului în tot, conştientizarea faptului că puteţi mânca absolut orice dar şi de a învăţa când, cum şi în ce combinaţie să ne bucurăm de fructul oprit.

Setul de analize necesare începerii programului de Dietă Personalizată este compus din:

– grupa sanguină + RH; HLG + FL;

– TGL;

– colesterol total, HDL, LDL; glicemie;

– calciu total + calciu ionic ; Mg , Zn, Na, K seric, Fier seric (Fe); VSH;

– fibrinogen;

– Uree + Acid Uric; creatininå;

– TGO, TGP; Proteine Totale;

– Tiroida T3 – T4 – TSH; T3 Urina;

– sumar urină; proteinurie; calciurie.

Reţete de la Dr. Dr. Vera Daghie pentru cele 3 mese principale

 Mic dejun

Sandvicimediteranean cu TON
INGREDIENTE:2 felii pâine secară/

neagră prăjite

2-3 frunze salată verde

sau câteva frunze

rucola

100-125 g ton în suc

propriu

60-70 g brânză

degresată vaci +

mărar tocat

1 castravete murat tăiat

fâşii subţiri

rondele de lămâie

SOS DE PÅTRUNJELPENTRU PEªTE:

1 legătură pătrunjel

proaspăt tocat

3-4 căţei usturoi pisaţi

sucul de la 1 lămâie

coaja rasă (pe

răzătoarea cea mai

mică) de la 1 lămâie

vf. oregano, sare după

gust

    Se ung feliile de pâine cu brânza degresată de vaci amestecată cu mărarultocat. Deasupra se pun frunzele de salată verde sau rucola, peste care se

pune tonul mărunţit cu furculiţa. Se pun şi fâşiile de castravete murat şi

2-3 rondele de lămâie.

Acest sandvici este un dejun consistent şi deşi combinaţia nu este ideală

(carne-pâine), poate reprezenta excepţia „fericită“ a săptămânii.

PROPRIETĂŢiLE TONULUI:

• prin intermediul acizilor omega-3, tonul scade tensiunea arterială,

previne bolile cardiovasculare, boala Alzheimer şi are un efect pozitiv

asupra capacităţii de învăţare şi concentrare;

• tonul este o sursă excelentă de proteine;

• tot acizii omega-3 s-au dovedit a proteja plămânii (împotriva astmului

bronşic) şi articulaţiile;

• tonul este o sursă importantă de acid folic şi vitamina B.

SFATUL MEU!
    Consumaţi peşte gras (somon, ton, macrou) de minim 2 ori/săptămânădeoarece grăsimile conţinute sunt extrem de benefice pentru sănătatea

dumneavoastră. Gătiţi-l la cuptor, aburi, grătar, sau pur şi simplu faceţi salate

rapide şi săţioase.

TONUL se găseşte în apele calde ale Oceanului Atlantic şiOceanului Pacific. Face parte din familia macroului.
*ŞTIAŢI CĂ:
De ce TON?Pentru că tonul are o

carne sånåtoaså, uşor de

digerat şi mai slabå decât

alte varietăţi de peşte

oceanic.

• tonul e de preferat la conservă/congelatdeoarece tonul proaspăt, în contact cu aerul,

va fi alterat atât ca aromă, culoare, şi conţinut

nutritiv?

• cei mai mari consumatori de ton din lume sunt

Thailanda, SUA, Japonia?

 

 

Prânz: Ruladă de porc umplută

 

INGREDIENTE:

– 400-450 g muşchi de porc

– 1 fir praz tăiat rondele de aproximativ 0,5 cm

– 250-300 g ciuperci tăiate mărunt

– 1 căpăţână usturoi

– 2-4 fire ceap verde tocate mårunt

– 1 dovlecel (cu tot cu coajă) cubuleţe mici

– 1 legătură mărar tocat mărunt

– sare, piper, praf de rozmarin

– 3-4 boabe ienibahar

– 3-4 seminţe fenicul

– 3-4 boabe piper verde

– 10-15 g unt

– 2-3 frunze dafin

– apå

Mod de preparare:

Carnea se spală bine, se curăţă de toate nervurile sau pieliţele de grăsime

şi se taie pe jumătate pentru a o putea umple. Se bate cu ciocanul de şniţele

pe ambele părţi, se presară cu sare, piper şi rozmarin şi se lasă pe un platou.

În untul topit în teflon/wok se pun deodată: dovlecelul, prazul, ciupercile,

usturoiul şi ceapa verde, potrivite de sare şi piper; se dau la foc iute

amestecând continuu pentru aproximativ 5-7 min. Se opreşte focul şi se pun

mărarul, boabele de piper şi ienibahar, seminţele de fenicul şi se lasă totul

acoperit 10-15 min.

Se amestecå totul bine şi, cu această compoziţie se umple carnea. Se

rulează, se leagă cu o aţă alimentară şi se pune într-o tavă cu apă şi

2-3 frunze de dafin zdrobite în palmă. Se dă la cuptorul preîncins la 180°C

pentru aproximativ 40-45 min având grijă să stropim friptura cu apă din când

în când (dacă e cazul, mai putem adăuga apă).

Acest fel principal de mâncare poate reprezenta un dejun consistent dar şi

permisiv (din punct de vedere nutriţional).

PROPRIETĂŢILE CĂRNII DE PORC:

• în cantităţi moderate, carnea de porc reprezintă o sursă de energie;

• reprezintă o sursă de vitamine şi minerale: fier, magneziu, potasiu,

fosfor, zinc şi multe vitamine din grupa B: vitamina B6, B12, acid

nicotinic, riboflavină etc.;

• are efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi

performanţelor intelectuale;

• asigură o mai bună imunitate organismului prin conţinutul de

antioxidanţi.

ATENŢiE! Negătită, carnea de porc poate fi purtătoare de paraziţi şi

boli latente: trichinela care poate fi chiar şi fatală dacă nu e tratată la timp.

Consumată în cantitate crescută duce la creşterea colesterolului total (CT).

De ce CARNE DE PORC?

Pentru că o cantitate moderatå de muşchi de porc are acelaşi aport nutriţional ca un piept de

pui fără pieliţă.

 

• 100 g carne de porc asigură:

– 15% din necesarul zilnic de fier

– 30% din necesarul zilnic de zinc

 

Cină

 

Salată de CRUDITĂŢI
INGREDIENTE:1 rădăcină de ţelină

2 morcovi

1-2 mere

4-5 mieji nucă tocaţi

foarte mărunt

3-4 fire ceapă verde

tocate mărunt

1 lingură seminţe pin

DRESSING:1 lingură muştar

zeamă lămâie

(după gust)

vf. sare, vf. piper

100-200 g cremă iaurt

    Ţelina curăţată de coajă, merele şi morcovii se dau pe răzătoare. Seamestecă cu restul ingredientelor, se omogenizează bine cu dressingul şi se

ornează cu frunze proaspete de pătrunjel.

Această salată poate fi consumată pe post de cină destul de consistentă,

săţioasă, lipsită de grăsimi rele şi admisă şi în diabetul zaharat. Miezul de

nucă reduce nivelul colesterolului şi dă o savoare unică acestei salate.

Atenţie însă: miezul de nucă trebuie să fie crud, şi nu trebuie să

depăşească acea cantitate recomandată!

PROPRIETĂŢILE ŢELINEI:

• scade tensiunea arterială, atenţie!

• conţine 8-10 tipuri de compuşi care luptă împotriva cancerului;

• conţine: vitaminele A, B1, B2, B6, C;

• conţine: potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu;

• conţine aminoacizi esenţiali.

Sucul de ţelină este foarte util fiindcă:

• scade aciditatea;

• acizii fenolici din ţelină au rol în oprirea dezvoltării celulelor tumorale;

• scade eficient atât colesterolul total, cât şi colesterolul „rău“ (LDL);

• substanţele cumarine conţinute de ţelină previn formarea şi dezvoltarea

cancerului de colon şi stomac;

• ajută la scăderea în greutate, fiind un aliment cu calorii negative şi

asigurând o senzaţie de saţietate precoce.

SFATUL MEU!
   Ţelina este o legumă de la care se poate folosi absolut TOTUL: de laseminţe până la frunze, de la rădăcină până la tije. NU ezitaţi s-o folosiţi în

bucătărie.

Folosiţi-o în stare crudă, în salate!

Folosiţi fără reţinere sucul de ¡elină care este un medicament crud!

ŢELINA, alături de alte „verdeţuri“ e cunoscută încă de pevremea dacilor, fiind utilizată ca aliment şi medicament.
De ce ŢELINă?Pentru cå face parte din

grupa alimentelor extrem

de bogate în fibre pentru

care corpul va consuma

mai multe calorii în timpul

digestiei decât va extrage

din aliment.

* ŞTIAţI Că:
• ţelina poate reduce sensibilitatea organismuluila arşiţa din timpul verii?

• este recomandată în puseurile de hipertensiune

arterială ori în atacuri cerebrale din timpul verii?

• frunzele şi seminţele de ţelină sunt folosite în

încetinirea procesului de îmbătrânire?

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel