sâmbătă, septembrie 26, 2020

Pentru că au destul de mult colesterol, nu trebuie să mâncați mai mult de două ouă pe zi. În rest, sunt medicamente curate: conțin proteine mai bune chiar decât cele din carne, vitamina D, necesară fixării calciului în oase, potasiu, magneziu și alte minerale, mențin vezica biliară și ficatul sănătoase și au puține calorii-cam 75 cal/un ou.

Medicii explică mai jos care sunt cele mai bune ouă, cum trebuie să le păstrați în condiții de siguranță și cum le recunoașteți pe cele proaspete.

Citește și:

Albușul de ou este o proteină completă, pentru că nu conține nici lactoză, nici colesterol sau alte grăsimi, ci foarte multe vitamine și minerale (niacină, riboflavină, magneziu, potasiu). Un consum ponderat de albuș reduce cu 60-70% riscul de boli metabolice, care pot deregla buna funcționare a glandelor (hipofiza, tiroida, glandele suprarenale). În plus, conferă o stare de bună dispoziție.

Citește și:

”Conținutul de acid glutamic din albușul de ou este o permanentă sursă de vitalitate a scoarței cerebrale, scăzând riscul de boli nervoase și de apariție a psihozei. Acidul glutamic este esențial în susținerea tuturor funcțiilor sistemului nervos. Pentru că este puternic alergen, nu este recomandat copiilor mai mici de 2 ani”, precizează medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.
Gălbenușul de ouă este cel care conține colesterol, de aceea nu trebuie să mâncați mai mult de două pe zi. Este recomandat celor care suferă de gastrită, ulcer, eneterocolită și alte probleme digestive, dar interzis celor care au litiază biliară, diabetul zaharat, ateroscleroză și hipercolesterolemie.

Citește și:

Oul nu cade greu la stomac, din contră, se digeră foarte ușor dacă este proaspăt. Cu cât este gătit mai mult, cu atât va fi mai greu de digerat. Oul fiert moale se digeră în întregime după o oră-două, oul fiert tare sau omleta, după trei ore. Medicii recomandă oul fiert tare, mai ales celor care țin regim alimentar de slăbire, pentru că se digeră mai greu și amână senzația de foame. Ouăle prăjite nu sunt recomandate, conțin compuși toxici și sunt greu de digerat.

Parteneri