Sari la conținut

Culoarea scaunului: ce spune despre sănătatea ta? Când este cazul să te prezinți la medic?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce spune culoarea scuaunului despre starea ta de sănătate

Când vine vorba de scaunul tău, orice abatere de la ceea ce vezi de obicei poate fi oarecum alarmantă.

Dar, oricum, ce este „normal” când vine vorba de culoarea scaunului? Și ce cauzează schimbările de culoare pe care le vedem uneori?

„Mâncarea poate afecta cu siguranță culoarea scaunului”, spune dr. Neeharika Kalakota, medic gastroenterolog la Houston Methodist. „La fel ca anumite medicamente pe care le luați, cum ar fi antibioticele”.

Ar trebui să fiți îngrijorat vreodată de o schimbare a culorii scaunului dumneacoastră?

„Motivele cele mai frecvente sunt de obicei nimic de care să vă faceți griji”, spune dr. Kalakota. „Cu toate acestea, anumite modificări ale culorii scaunului pot fi un semn al unei probleme de sănătate subiacente în unele cazuri, așa că este important să știți când să vă contactați medicul.

Culoarea scaunului: ce spune despre sănătatea ta?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Culoare scaun Ce poate însemna Posibile cauze alimentare
Verde Alimentele se pot mișca prea repede prin intestinul gros, cum ar fi din cauza diareei. Ca urmare, bila nu are timp să se descompună complet. Legume cu frunze verzi, coloranți alimentari verzi, cum ar fi în amestecuri de băuturi aromate sau înghețate, suplimente de fier.
De culoare deschisă, alb sau de lut Lipsa bilei în scaun. Acest lucru poate indica o obstrucție a căilor biliare Anumite medicamente, cum ar fi doze mari de subsalicilat de bismut (Kaopectate, Pepto-Bismol) și alte medicamente antidiareice.
Galben, gras, urât mirositor Excesul de grăsime în scaun, cum ar fi din cauza unei tulburări de malabsorbție, de exemplu, boala celiacă. Uneori, glutenul proteic, cum ar fi în pâine și cereale. Consultați un medic pentru evaluare.
Negru Sângerări în tractul gastrointestinal superior, cum ar fi stomacul. Suplimente de fier, subsalicilat de bismut (Kaopectate, Pepto-Bismol), lemn dulce negru.
Rosu aprins Sângerări în tractul intestinal inferior, cum ar fi intestinul gros sau rect, adesea din cauza hemoroizilor. Colorant alimentar roșu, sfeclă roșie, merișoare, suc de roșii sau supă, gelatină roșie sau amestecuri de băuturi.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.