Sari la conținut

Culoarea urinei: care este culoarea urinei în cazul unei inefcții urinare? Ce alte probleme de sănătate poate indica culoarea urinei?

culoarea urinei

Culoarea normală a urinei variază de la galben pal la chihlimbar intens – rezultatul unui pigment numit urocrom și cât de diluată sau concentrată este urina.

Pigmenții și alți compuși din anumite alimente și medicamente pot schimba culoarea urinei. Sfecla, fructele de pădure și fasolea sunt printre alimentele cele mai susceptibile de a afecta culoarea. Multe medicamente eliberate fără prescripție medicală și cu prescripție medicală dau urinei tonuri vii, precum roșu, galben sau albastru verzui.

O culoare neobișnuită a urinei poate fi un semn al bolii. De exemplu, urina de la roșu până la maro este o caracteristică de identificare a porfiriei, o tulburare rară, moștenită a globulelor roșii din sânge.

Simptome

Culoarea normală a urinei variază, în funcție de cantitatea de apă pe care o beți. Fluidele diluează pigmenții galbeni în urină, astfel încât, cu cât bei mai mult, cu atât urina pare mai clară. Când bei mai puțin, culoarea devine mai concentrată. Deshidratarea severă poate produce urina de culoarea chihlimbarului.

Dar urina poate transforma culorile mult peste ceea ce este normal, inclusiv roșu, albastru, verde, maro închis și alb tulbure.

Când să vedeți un medic

Solicitați asistență medicală dacă aveți:

  • Sânge vizibil în urină. Urina sângeroasă este frecventă în infecțiile tractului urinar și în calculii renali. Aceste probleme cauzează de obicei durere. Sângerarea nedureroasă ar putea semnala o problemă mai gravă, cum ar fi cancerul.
  • Urină închisă sau portocalie. Dacă urina dvs. este închisă sau portocalie – mai ales dacă aveți și scaune palide, piele și ochi galbeni – ficatul dvs. ar putea să nu funcționeze corect.

Cauze

Urina decolorată este adesea cauzată de medicamente, anumite alimente sau coloranți alimentari. În unele cazuri, însă, modificările culorii urinei pot fi cauzate de probleme specifice de sănătate.

Categoriile de culori de aici sunt aproximative, deoarece ceea ce vi se pare roșu s-ar putea să arate ca portocaliu pentru altcineva.

Urină roșie sau roz

Urina roșie sau roz poate fi cauzată de:

  • Sânge. Factorii care pot provoca sânge urinar (hematurie) includ infecții ale tractului urinar, o prostată mărită, tumori canceroase și necanceroase, chisturi renale, alergare pe distanțe lungi și pietre la rinichi sau vezică urinară.
  • Sfecla, murele și rubarba pot transforma urina în roșu sau roz.
  • Rifampinul (Rifadin, Rimactane), un antibiotic utilizat adesea pentru tratarea tuberculozei, poate transforma urina în roșu portocaliu – la fel ca fenazopiridina (Pyridium), un medicament care amorțește disconfortul tractului urinar și laxativele care conțin senna.

Urină portocalie

Urina portocalie poate rezulta din:

  • Medicamentele care pot transforma urina în portocaliu includ medicamentul antiinflamator sulfasalazină (Azulfidină); fenazopiridină (Piridiu); unele laxative; și anumite medicamente pentru chimioterapie.
  • Conditii medicale. În unele cazuri, urina portocalie poate indica o problemă cu ficatul sau căile biliare, mai ales dacă aveți și scaune de culoare deschisă. Deshidratarea, care vă poate concentra urina și o poate face mult mai profundă în culoare, poate face ca urina să pară portocalie.

Urină albastră sau verde

Urina albastră sau verde poate fi cauzată de:

  • Unele vopsele colorate pentru alimente pot provoca urină verde. Coloranții utilizați pentru unele teste ale funcției rinichilor și vezicii urinare pot transforma urina în albastru.
  • O serie de medicamente produc urină albastră sau verde, inclusiv amitriptilină, indometacină (Indocin, Tivorbex) și propofol (Diprivan).
  • Conditii medicale. Hipercalcemia familială benignă, o afecțiune moștenită rară, este uneori numită sindrom de scutec albastru, deoarece copiii cu afecțiune au urină albastră. Urina verde apare uneori în timpul infecțiilor tractului urinar cauzate de bacteriile pseudomonas.

Urină maro închis sau de culoare cola

Urina brună poate rezulta din:

  • Consumul de cantități mari de fasole, rubarbă sau aloe poate provoca urină maro închis.
  • Un număr de medicamente pot întuneca urina, inclusiv medicamentele antimalarice clorochină și primaquină, antibioticele metronidazol (Flagyl) și nitrofurantoin (Furadantin), laxative care conțin cascara sau senna și methocarbamol – un relaxant muscular.
  • Conditii medicale. Unele tulburări hepatice și renale și unele infecții ale tractului urinar pot transforma urina în maro închis.
  • Exercițiu extrem. Leziunile musculare cauzate de exerciții fizice extreme pot duce la deteriorarea urinei și a rinichilor de culoare roz sau cola.

Urină tulbure sau întunecată la culoare

Infecțiile tractului urinar și pietrele la rinichi pot determina urina să pară tulbure sau întunecată la culoare

Factori de risc

  • Vârstă. Tumorile vezicii urinare și ale rinichilor, care pot provoca sânge în urină, sunt mai frecvente la persoanele în vârstă. Bărbații mai mari de 50 de ani au ocazional sânge urinar din cauza unei prostate mărită.
  • Istorie de familie. Un istoric familial de boli de rinichi sau pietre la rinichi pot duce la dezvoltarea acestor probleme. Ambele pot provoca sânge în urină.
  • Exercițiu intens. Alergătorii la distanță sunt cei mai expuși riscului, dar oricine face exerciții intense energic poate avea sângerări urinare.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel