Sari la conținut

Ce rol au culorile în viața noastră și ce spun despre noi

Culorile din viaţa noastră dezvăluie particularităţi psihologice interesante. Există motive pentru care anumite culori de plac, iar altele nu. Oamenii de știință explică în baza unor studii pe ce se bazează alegerile noastre.

Astfel, susțin aceștia, vom opta pentru culorile care au legătură cu lucrurile sănătoase, care ne sunt de folos în viață, cum ar fi albastrul, care este culoarea cerului, a mării… în timp ce galbenul, cel mai probabil, va fi asociat cu teluricul, alimente alterate etc., astfel că, mai degrabă, le vom evita.

Preferinţele cromatice constituie un aspect important al  comportamentelor umane, de la cumpărarea unei maşini la alegerea hainelor, de la decorarea casei etc. spun cercetătorii Universităţii Berkeley.

Dar preferințele pentru culori, potrivit studiilor, au evoluat în funcție de experiențele pe care le-am trăit de-a lungul timpului, astfel că opțiunile noastre vor fi influențate și de sentimentele pe care le avem la vederea acelor lucruri „colorate”, de reacţiile noastre afective.

Experimentele au arătat, de pildă, ce opţiuni au avut subiecţii cărora li s-au arătat obiecte arătoase colorate în roşu, apoi altele verzi, dar având conotaţii negative şi ulterior cele roşii având conotaţii negative, iar cele verzi pozitive.

Preferinţa pentru roşu este, spre exemplu, explicată de specialişti din perspectiva timpului, când femeile culegeau fructe având culoare roşie, semna că sunt coapte şi deci bune de mâncat.

Există şi teoria „valenţei ecologice”, potrivit căreia, preferinţele cromatice sunt consecinţa unui proces de adaptare, în timp ce o altă teorie, culturală, pune în legătură opţiunile pentru anumite culori cu beneficiile din experienţele asociate uneia dintre ele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel