sâmbătă, iunie 10, 2023

Cum a apărut rezistența antimicrobiană și de ce este considerată un „ucigaș” mai mare decât HIV/SIDA sau malarie

În 1928, Alexander Fleming a descoperit primul antibiotic, penicilina, iar în anii 1930 primele antibiotice au devenit disponibile pe piață.

Criza din domeniul sănătății la nivel global

Acum, în anul 2023, ne confruntăm cu o criză în domeniul sănătății la nivel global, deoarece multe medicamente pe care le foloseam în mod obișnuit nu mai sunt eficiente și ne luptăm să găsim noi tratamente pentru a combate infecțiile.

Rezistența antimicrobiană a fost descrisă ca fiind „una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale, a securității alimentare și a dezvoltării în prezent”, dar ce este mai exact și de ce reprezintă o astfel de problemă?

Ce este rezistența antimicrobiană?

Rezistența antimicrobiană apare atunci când microbii – bacterii, ciuperci, paraziți și viruși – evoluează în timp, astfel încât medicamentele antimicrobiene care funcționau anterior împotriva lor nu mai sunt eficiente. Ca urmare a acestei rezistențe la medicamente, infecțiile se răspândesc și devin mai greu de tratat.

Unele tulpini de bacterii au devenit „superbacterii”, dezvoltând rezistență la mai multe forme de tratament.

Potrivit Weforum, avem nevoie urgentă de mai multe antimicrobiene inovatoare și de înaltă calitate, pe măsură ce rezistența se răspândește, iar medicamente precum antibioticele devin mai puțin eficiente.

De ce este rezistența antimicrobiană o astfel de problemă?

Rezistența antimicrobiană a produs milioane de decese la nivel mondial.
Acest lucru o face să fie un „ucigaș” mai mare decât HIV/SIDA sau malarie.

Rezistența antimicrobiană a produs peste un milion de decese la nivel mondial în 2019 și a contribuit la alte 4,95 milioane de decese.
Până în 2050, acest număr de decese ar putea urca la 10 milioane de decese anual.

Impactul nu se limitează doar la sănătate, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Dacă nu se iau măsuri, aceasta ar putea reduce PIB-ul mondial cu 3,4 trilioane de dolari și ar putea duce la sărăcie extremă alte 24 de milioane de persoane, avertizează organizația.

Cum apare rezistența?

Variațiile naturale din compoziţia genetică a microbilor determina dezvoltarea rezistenței în timp, prin selecție naturală. Microbii, precum bacteriale, sunt capabili să transfere direct materialul genetic în diverse moduri. Folosirea necorespunzătoare a antimicrobienelor poate accelera dezvoltarea și răspândirea rezistenței.

Cum afectează utilizarea antibioticelor rezistența?

Utilizarea excesivă a antibioticelor este un factor semnificativ de rezistență.
Și nu doar prescrierea la oameni reprezintă o problemă – două treimi din antibioticele utilizate la nivel global sunt folosite în agricultură.
Antibioticele de nivel scăzut sunt utilizate în mod obișnuit pentru perioade prelungite de timp, chiar și în cazul animalelor sănătoase, pentru a evita bolile și a promova creșterea animalelor.
În ultimii ani, utilizarea antibioticelor în agricultură în Europa a scăzut dramatic.
Dar acestea continuă să fie utilizate pe scară largă în alte părți, în special în Brazilia, China și alte țări emergente, din cauza impactului lor asupra marjelor de profit și a lipsei unor alternative viabile și accesibile, notează weforum.org.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private