Sari la conținut

Cum afectează consumul de usturoi zahărul din sânge? Beneficii medicale multiple

usturoi
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Remedii naturale

Din cuprinsul articolului

Usturoiul, un condiment folosit în bucătăriile din întreaga lume, nu numai că dă un gust deosebit preparatelor, dar are și un efect pozitiv asupra sănătății.

Fiecare cățel de usturoi conține o abundență de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, zinc, potasiu și multe altele. Deși de obicei consumăm usturoi în cantități mici, includerea regulată a acestuia în dieta noastră poate ajuta la creșterea aportului de nutrienți.

Pentru persoanele cu diabet, usturoiul este util în reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este important pentru menținerea sănătății pe termen lung și gestionarea bolii. Medicii spun că puteți compensa producția scăzută de insulină cu dietă, în special cu acest aliment-condiment.

Un studiu recent arată că uleiul de usturoi ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduce pierderea de proteine ​​prin rinichi, o consecință comună a diabetului. Cel mai cuprinzător studiu al relației dintre consumul de usturoi și zahărul din sânge a fost publicat în revista Food & Nutrition Research.

usturoi crud

Sursa foto: arhiva Doctorul ZileiO serie de studii arată că această legumă poate avea un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, indicatori importanți ai sănătății sistemului cardiovascular. Deși multe dintre aceste beneficii sunt observate cu suplimentele de usturoi, inclusiv legumele din dietă oferă beneficii pentru sănătatea inimii.

Deși această legumă nu este un detoxifiant, susține sănătatea generală, având în vedere că organismul elimină toxinele de la sine prin ficat și rinichi.

Beneficii medicale multiple

Proprietățile benefice ale usturoiului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Apărut în urmă cu peste 4.000 de ani în urmă în Iran și Pakistan, usturoiul este recomandat de majoritatea medicilor datorită calităţilor sale terapeutice incontestabile. În Europa medievală, preparatele cu usturoi erau unul dintre cele mai comune medicamente.

Substanțele active din usturoi dilată arterele, favorizează circulația sângelui și împiedică formarea de cheaguri. În plus, reglează nivelul de glucoză din sânge și ajută organismul să proceseze mai bine colesterolul, scăzând nivelul colesterolului „rău” (LDL), dar şi tensiunea arterială în cazul hipertensivilor.

Principalul ingredient activ din usturoi este alicina, care îi conferă un miros deosebit. Este unul dintre primele antibiotice pe care omenirea a început să le folosească. S-a dovedit a fi eficient în uciderea bacteriilor gram-pozitive și gram-negative, stafilococi, ciuperci și paraziți. Alicina funcționează chiar și împotriva agenților patogeni multirezistenți.

Chiar şi preparat termic, usturoiul poate fi consumat atât de copii, cât și de cei care au probleme cu nivelul de zahăr din sânge și cu procesele inflamatorii, deoarece este bine digerat. În plus, usturoiul elimină şi toxinele din ficat.
Usturoiul acționează și ca un prebiotic, hrănind bacteriile benefice din intestin. Un microbiom intestinal sănătos afectează totul, de la digestia la starea de spirit.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel