Sari la conținut

Cum afectează diabetul vederea. Tulburări de vedere provocate de glicemia crescută

traumatism ocular
Sursă foto: Societatea Română Retina
traumatismele oculare, urgenta medicala

Diabetul, o afecțiune cronică caracterizată prin niveluri crescute de zahăr din sânge, poate avea efecte profunde asupra diferitelor părți ale corpului, inclusiv asupra ochilor.

Tulburările de vedere reprezintă o complicație comună a diabetului zaharat, de aceea este esenţial controlul glicemiei şi urmarea cu stricteţe a tratamentului prescris de medicul diabetolog, precum şi schimbarea stilului de viaţă.

Potrivit specialiştilor, simptomele ochiului diabetic includ vedere încețoșată, fluctuații în vederea centrală și scăderea acuității vizuale.

Retinopatie diabetica
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Atunci când valorile glicemiei rămân ridicate prea mult timp, se pot deteriora vasele mici de sânge din spatele ochilor. Această deteriorare poate începe încă din starea de prediabet, chiar fără cunoștința persoanei.

Vasele de sânge deteriorate devin fragile, nu mai transportă sângele și plasma corespunzător și pot cauza umflarea ochilor. Aceste vase de sânge pot sângera în partea de mijloc a ochiului, pot duce la cicatrici sau pot provoca o presiune periculoasă în interiorul ochiului (presiune intraoculară).

Acest tip de afecțiuni sunt cele mai grave probleme oculare ce rezultă din diabetul netratat. Deși unele sunt mai ușoare, în cazul în care diabetul nu este tratat corespunzător, se pot agrava și cauza orbire.

Retinopatia diabetică

Una dintre cele mai semnificative amenințări la adresa vederii la persoanele cu diabet este retinopatia diabetică. Această afecțiune apare atunci când nivelurile ridicate ale zahărului din sânge afectează vasele de sânge din retină, ducând la probleme de vedere și chiar la orbire dacă este lăsată netratată. Este esențial ca persoanele cu diabet să efectueze periodic examinări oftalmologice pentru a detecta și trata retinopatia diabetică într-un stadiu incipient.

Cataractă

Diabetul crește riscul de a dezvolta cataracte, o tulburare a cristalinului ochiului, care poate duce la vedere încețoșată. Persoanele cu diabet zaharat au mai multe șanse de a dezvolta cataractă la o vârstă mai fragedă, iar controlul nivelului de zahăr din sânge poate ajuta la reducerea acestui risc.

Glaucom

Diabetul este asociat cu un risc crescut de glaucom, un grup de boli oculare care pot afecta nervul optic și pot duce la pierderea vederii. Examenele regulate ale ochilor sunt esențiale pentru depistarea precoce a glaucomului, deoarece acesta se dezvoltă adesea fără simptome vizibile până în etapele ulterioare.

Vedere încețoșată

Fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge pot provoca modificări temporare ale formei cristalinului ochiului, ducând la vedere încețoșată. Acest simptom este adesea un semn de avertizare timpurie al diabetului necontrolat și subliniază importanța menținerii unui nivel stabil de zahăr din sânge prin medicamente, dietă și modificări ale stilului de viață.

Vedere dublă

Diabetul poate afecta nervii care controlează mușchii ochilor, ducând la o afecțiune cunoscută sub numele de mononeuropatie diabetică. Acest lucru poate cauza vedere dublă sau dificultăți de concentrare pe un singur punct. Gestionarea nivelului de zahăr din sânge și abordarea neuropatiei de bază pot ajuta la ameliorarea acestor simptome. Care este metoda de prevenire a diabetului?

Ochi uscați

Diabetul poate afecta funcționarea glandelor lacrimale, ducând la uscarea ochilor. Persoanele cu diabet pot prezenta iritații, o senzație de mizerie sau o sensibilitate crescută la lumină. Utilizarea lacrimilor artificiale și menținerea unui control adecvat al zahărului din sânge poate ameliora aceste simptome.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel