Sari la conținut

Cum aflăm dacă ficatul este bolnav? O analiză crescută indica uneori afecțiuni grave

Cum aflăm dacă ficatul este bolnav? O analiză crescută indica uneori afecțiuni grave, spun medicii.

Transaminita sau hipertransaminazemia se referă la niveluri anormal de ridicate ale unei familii de enzime numite transaminaze. Transaminita nu este o boală, dar poate indica alte afecțiuni care necesită tratament. Nivelurile ridicate de grăsimi sau probleme similare pot provoca inflamații la nivelul ficatului.

Transaminazele joacă un rol cheie în ficat

Ele ajută celulele hepatice să funcționeze corect, să descompună substanțele și să elimine toxinele din organism.

Unele cauze ale transaminazelor crescute sunt ușoare. Cu toate acestea, transaminazele pot indica uneori afecțiuni grave. Este important să se investigheze motivul pentru care nivelurile sunt ridicate și să se diagnosticheze orice problemă de bază.

Transaminaze crescute: Cele mai frecvente cauze și tratamente

Cele mai frecvente cauze ale transaminitei sunt bolile hepatice non-alcoolice, dar și bolile hepatice asociate cu abuzul de alcool.

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD)

Această afecțiune se dezvoltă atunci când există prea multă grăsime în celulele hepatice. Factorii de risc includ obezitatea și colesterolul ridicat, dar cauza exactă este necunoscută.

Adesea nu există simptome atunci când boala este în stadii incipiente, dar unele persoane se confruntă cu oboseală sau dureri ușoare în partea superioară dreaptă a abdomenului. Deteriorarea continuă poate duce în cele din urmă la cicatrizare sau ciroză, care afectează semnificativ funcția hepatică.

Tratament Nu există medicamente pentru a trata NAFLD. Următoarele strategii pot preveni sau ajuta la combaterea bolii: dietă nutritivă și echilibrată, exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Boala hepatică legată de alcool

Consumul excesiv de alcool poate duce la boala hepatică alcoolică. În stadiile incipiente, de obicei, nu există simptome.

Cu toate acestea, în stadiile ulterioare, simptomele posibile sunt: sânge în scaun sau vărsături, confuzie, somnolență, icter (îngălbenirea pielii și a ochilor), rău de mișcare, burtă umflată, glezne umflate, pierdere inexplicabilă în greutate.

Este esențial să îi furnizați medicului dumneavoastră un raport exact al consumului de alcool. În caz contrar, poate fi dificil să distingi aceste tipuri de boli hepatice cu ajutorul biopsiei sau al altor instrumente simple de diagnosticare.

Tratament
Tratamentul pentru boala hepatică legată de alcool implică abținerea de la alcool și efectuarea unor modificări ale stilului de viață similare cu cele recomandate de medici pentru persoanele cu NAFLD.

Atunci când boala hepatică alcoolică este severă, pacientul poate avea nevoie de medicamente sau de un transplant de ficat.

Transaminaze crescute: Cauze și tratamente mai puțin frecvente
Alte cauze includ:

  • Hepatita virală
  • Hemocromatoza
  • Leziuni hepatice induse de medicamente

Hepatita se referă la un tip de inflamație a ficatului. Aceasta apare de obicei ca urmare a unei infecții virale, de obicei hepatita A, B sau C. Cauzele obișnuite ale transaminazelor crescute sunt hepatita B și C.

Următoarele sunt simptome ale hepatitei virale:

  • dureri de stomac
  • urină închisă la culoare
  • oboseală
  • febră
  • icter la nivelul pielii și al ochilor
  • dureri musculare și articulare
  • pierderea poftei de mâncare
  • rău de mișcare
  • vărsături

Hepatita virală poate dura câteva săptămâni sau se poate transforma în afecțiuni grave pe tot parcursul vieții. Doar aproximativ 6-10% dintre adulții și copiii mai mari cu hepatită B dezvoltă o boală cronică. Cu toate acestea, hepatita C devine cronică la majoritatea persoanelor.

Tratament
Tratamentul pentru infecția cu hepatită pe termen scurt include: odihnă, hidratare bună, gestionarea simptomelor.

Medicul va monitoriza orice infecție cronică și o va trata cu medicamente antivirale. Hepatita virală netratată poate provoca leziuni hepatice timpurii și permanente.

Hemocromatoza

Această afecțiune determină acumularea de fier în exces în organism. Organismul stochează excesul de fier în organe precum ficatul, inima și pancreasul, unde poate contribui la probleme de sănătate, inclusiv boli de ficat și diabet. Hemocromatoza poate fi moștenită sau se poate dezvolta ca urmare a altor afecțiuni, cum ar fi anumite tipuri de anemie și boli hepatice cronice.

Persoanele cu această afecțiune tind să înceapă să prezinte simptome între 40-60 de ani. Acestea sunt: oboseală, disfuncție erectilă, dureri articulare și abdominale, pierderea libidoului, probleme cu inima, ficatul și pancreasul
slăbiciune generală.

Tratament
Tratamentul include recoltări regulate de sânge pentru a reduce nivelul de fier care circulă în sânge, potrivit pronews.gr.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel