Sari la conținut

Cum ajungi de la „negativ” la „pozitiv” în mai puțin de 24 de ore

negativ la pozitiv

Din cuprinsul articolului

De de la „negativ” la „pozitiv” în mai puțin de 24 de ore? Ei bine, da! Este posibil! Cum? Datorită erorilor care se produc în sistem și a datelor de identificare greșite oferite de către pacienți.

Despre ce este vorba mai exact? Datorită numărului de pacienți în creștere și prin urmare a testelor efectuate, au început să se producă multe erori în cadrul anchetelor epidemologice. Astfel, persoane care nici măcar nu au efectuat testul, sunt contactate pentru a fi înștiințate că sunt „pozitive” cu noul coronavirus.

De la „negativ” la „pozitiv”

Spre exemplu, în județul Arad sunt recoltate aproximativ 800 de teste zilnic, iar datorită volumului de muncă mare au început să apară și erori.

Directorul DSP Arad, Horia Timiș, ne explică: „Dacă un număr de telefon este introdus greșit sau nu este corect scris sau nu este înțeles la telefon foarte clar, sau CNP-ul, modifică practic în baza de date, iar posibilitatea de a trimite un buletin pozitiv către cineva care nu s-a testat se întâmplă.”

Geanina Potolea, medic: „Aveam un număr de telefon pe foaie, să sun pentru o doamnă care era pozitivă. Ne-a zis să nu o mai sunăm că ne blochează pe telefon. Și ni s-a zis că dânsa nu are nici o legătură, că este din Iași, deci numărul din start era greșit”.

Răul Băștean, actor de teatru în Timișoara: „Au fost testați și părinții mei, și familia prietenei mele, au ieșit toți negativi, noi trăind în aceeași casă, ulterior în ziua 12 sau 13 nu mai știu exact, a venit la primăria comunei o listă în care toți membrii figurau pozitivi, și alți doi membrii de familie care nici nu au fost testați figurau și ei pozitivi”.

Datorită greșelilor de identificare, medicii au ajuns în situația în care sunt obligați să efectueze munca de detectiv pentru a identifica persoana infectată și datele corecte de contact a acesteia.

Maria Sabău, asistent medical: „Sunăm la casă de sănătate de unde primim informații despre medicul de familie al persoanei, de acolo dacă medicul de familie are numărul familiei, ne ajută”.

În acest moment, județul Arad ocupă locul 8 din România la numărul de teste efectuate pe parcursul a 24 de ore.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel