Sari la conținut

Cum ajută cola şi ciocolata la detectarea cancerului

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o tehnică neobişnuită pentru descoperirea tumorilor canceroase: băuturile dulci, ciocolata şi alte produse alimentare care conţin mult zahăr.

Tumorile maligne se hrănesc cu mai multă glucoză decât ţesutul sănătos, iar o absorbţie rapidă a zahărului în organism poate fi un simptom al cancerului, susţin specialiştii.

Pentru testarea teoriei cercetătorii de la University College London au folosit un aparat RMN cu ajutorul căruia au descoperit că tumorile canceroase ieşeau în evidenţă după ce era consumate dulciuri.

Această nouă metodă de detactare a cancerului, mai simplă şi mai sigură decât tehnicile radioactive standard, ar putea fi disponibilă în mai puţin de 18 luni.

Din cauza radiaţiilor, metoda folosită în prezent pentru detectarea cancerului nu este recomandată copiilor şi femeilor însărcinate, în plus este disponibilă doar în spitalele mari şi centrele de specialitate.

RMN-ul însă este o metodă mai sigură şi mai ieftină şi nu produce efecte adverse.

,,Nu credeam că o să reuşim să detectăm mişcările glucozei în organism cu ajutorul unui aparat RMN, însă cercetările au demonstrat că este posibil. Putem depista cancerul cu ajutorul unei cola sau al unui baton de ciocolată”, spune profesorul Mark Lythgoe.

Metoda a fost încercată în câteva teste pilot pe câţiva pacienţi bolnavi de cancer, iar primele rezultate sunt pozitive.

Spre deosebire de metoda folosită în prezent pentru a identifica cancerul, PET (Tomografia prin emisie de pozitroni), ce necesită injectarea unei cantităţi mici de substanţe radioactive într-un pacient, noua tehnică nu implică folosirea vreunui ac.

„Nu mai este nevoie să apelezi la o injecţie, deoarece alimentele zaharate sunt absorbite foarte rapid, astfel că este o veste foarte bună pentru persoanele cărora nu le plac acele”, a comentat profesorul Lythgoe.

„De asemenea, în cazul PET există un mic risc asociat, ca în orice altă situaţie ce implică radioactivitatea. Această tomografie poate fi folosită doar rar, nefiind potrivită pentru femeile însărcinate şi pentru copii. Prea multă radiaţie poate duce la afectarea ADN-ului şi poate duce la moartea celulelor sau la daune celulare ce pot conduce la alte tumori. Noua metodă nu are efecte secundare, aşadar va putea fi folosită mult mai des, chiar şi zilnic dacă un doctor consideră asta util”, a mai spus Lythgoe.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel