Sari la conținut

Cum arată negii cancerigeni. Atenție! Sunt contagioși

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Negii genitali au risc de malignizare

Negi cancerigeni. Cum arată negii cancerigeni, de ce apar aceste excrescențe ale pielii și cum le putem elimina, în siguranță. Dr. Prie Beatrice, medic primar dermato-venerologie, Clinica Provita, a explicat, pentru Doctorul Zilei, ce trebuie să știm despre negi. 

Doctorul zilei: Ce sunt negii?

Dr. Prie Beatrice: Negii sau verucile sunt leziuni care se gasesc la nivelul pielii sau la nivelul mucoaselor si sunt induse de papiloma virusurile umane sau HPV (Human Papilloma Virus).

Cauzele apariției negilor

In acest moment, se cunosc peste 120 de tulpini HPV, din care 40 se gasesc la nivel genital. Leziunile au caracter benign, dar anumite tipuri HPV in anumite conditii ce tin de factorii de mediu, dar si genetici, pot determina leziuni cu caracter malign. Rezervorul principal il reprezinta adultii tineri si copii scolari.

Doctorul zilei: De ce apar?

Dr. Prie Beatrice: Leziunile apar ca urmare a contactului direct cu pielea si este favorizata de microtraumatisme, ceea ce explica aparitia lor la nivelul tegumentelor extremitatilor. Injurii produse de foarfeca la nivel periunghial, barbieritul, proceduri cosmetice efectuate la nivelul membrelor inferioare de catre femei pot fi unele exemple, dar si autoinocularea, frecventa la copii, secundara gratajului. Frecventarea bazinelor de inot, a piscinelor, a salilor de sport pot determina aparitia verucilor plantare.

Caldura determina macerarea tegumentelor infectate care sunt indepartate si preluate de indivizii sanatosi care prezinta traumatisme minore. Profesii precum medicii veterinari, macelari, pescari, prezinta un risc mai mare de a dezvolta veruci la nivelul mainilor din cauza traumatismelor.

Verucile ano-genitale prezinta o frecventa crescuta in randul populatiei tinere, acestea fiind transmise prin contact sexual, cele de la nivel perianal fiind mai frecvente in randul homosexualilor. Pacientii imunosupresati, cu infectie HIV/SIDA sau cei care prezinta transplant de organe, au un risc crescut deasemenea de a contacta infectia.

Negii plantari și cei genitali sunt cei mai contagioși

Doctorul zilei: In ce zone apar?

Dr. Prie Beatrice: Leziunile pot sa apara oriunde pe corp, dar cel mai frecvent afecteaza tegumentele extremitatilor cum este cazul verucilor vulgare si plane , ce apar mai frecvent la copii, la nivelul dosului mainilor, la nivelul degetelor, periunghial si subunghial, interdigital, dar pot fi prezente si la nivelul fetei (pleoape, barbie, scalp, obraji, tample, perinazal).

Verucile plantare sunt probabil cele mai contagioase veruci ce apar la nivelul zonelor de presiune ale plantei (calcaie, metatarsiene), iar papiloamele (verucile filiforme sau digitate) se gasesc frecvent la nivelul fetei (in jurul ochilor, in jurul gurii, barbiei), dar si la nivelul regiunii gatului si regiunilor axilare.

Verucile anogenitale, extrem de contagioase, afecteaza mucoasa genitala si perianala dar si tegumentele perigenitale. Acestea sunt prezente la barbati la nivelul penisului, regiunii scrotale, regiunii anale, iar la femei cel mai frecvent afectate fiind regiunea vulvara, peretii vaginului, colul uterin dar si regiunea dintre vagin si anus. De asemenea, mucoasele de la nivelul cavitatii bucale, mucoasa conjunctivala sau laringiana pot fi afectate.

Doctorul zilei: Ce imi puteti spune despre negii genitali?

Dr. Prie Beatrice: Incidenta negilor genitali sau a condiloamelor, cum le numim in termeni medicali este in crestere in tarile dezvoltate ca si alte boli cu transmitere sexuala. Factorii de risc cei mai importanti sunt reprezentati de numarul crescut de parteneri sexuali, debutul precoce al activitatii sexuale precum si fumatul.

Cum arată negii genitali

Pacientii trebuiesc avizati de transmiterea sexuala si impreuna cu partenerii trebuiesc evaluati si de alte boli cu transmitere sexuala. La copii, existenta negilor genitali impune excluderea posibilitatii unui abuzului sexual. Exista totusi o forma de transmitere non sexuala a negilor genitali, ce a fost dovedita la fetitele virgine, detectandu-se la nivelul negilor tipuri de HPV ce apar in mod normal la nivel tegumentar. Se pare ca transmiterea virusului in acest caz se face prin contactul cu obiecte casnice.

O alta cale de transmitere o reprezinta cea materno-fetala, la nastere, cand mama infectata, poate transmite nou-nascutului leziuni cu aparitia de papiloame la nivel laringian, aceasta situatie fiind din fericire foarte rara.
Clinic, negii genitali se prezinta sub forma unor mici excrescente de culoare roz-rosiatica, care cresc progresiv in dimensiune si numar si capata aspect conopidiform, cu suprafata umeda. Aceste leziuni pot deveni urat mirositoare, mai ales in pliurile inghinale si se pot suprainfecta. Negii genitali pot regresa spontan, dar recidiveaza frecvent.

Doctorul zilei: Cum arata negii cancerigeni?

Dr. Prie Beatrice: Anumite tipuri de HPV sunt implicate in aparitia de cancere cutaneo-mucoase.

Leziunile cu localizare la nivelul mucoasei colului uterin pot avea potential oncogen, aproximativ 10 % din cazuri putand evolua catre o forma de cancer invaziv, tipurile HPV 16 si 18 fiind cel mai frecvent implicate.

Leziunile sunt dificil de observat clinic, ele se pot dezvolta in exteriorul sau in interiorul colului uterin si pot fi puse in evidenta prin aplicarea solutiilor cu acid acetic, iar examenul colposcopic si biopsia de la acest nivel au un rol important in diagnosticarea si tratarea precoce a leziunilor maligne.

Negii genitali cancerigeni

Exista negi genitali de culoare roz, violacee sau bruna, localizati la nivel vulvar sau penian ce prezinta risc crescut de malignizare, tipurile HPV 16, 18 si 33 fiind frecvent implicate in aparitia cancerului penian sau vulvar. Leziunile se prezinta sub forma unor mici proeminente izolate sau unite, cu o suprafata neteda sau usor scuamoasa. Ele pot regresa spontan, dar cel mai frecvent sunt persistente, cu tendinta de a deveni cu suprafata rugoasa, mai dure, mai infiltrate, fiind necesare si in acest caz aplicatiile locale cu acid acetic, examenul colposcopic si biopsia.

O afectiune genetica rara, caracterizata prin prezenta de negi la nivel tegumentar si care au evolutie cronica, prezinta deasemenea risc de transformare maligna, in functie de potentialul cancerigen al anumitor tipuri de HPV, cel mai frecvent implicate fiind tipurile 3, 5 si 8.

Leziunile se pot prezenta fie sub forma unor mici proeminente asemanatoare verucilor plane, izolate sau care se unesc si formeaza placi mari, rugoase, asemanatoare celor din psoriazis, fie sub forma unor mici leziuni plane, rosii sau pigmentate asemanatoare celor din pitirazisul versicolor. Ele se localizeaza pe zone expuse soarelui cum ar fi dosul mainilor, antebrate, fata, gambe si trunchi, iar riscul de transformare maligna este dat de prezenta virusului in leziuni, de localizarea acestora pe arii expuse soarelui si de statusul sistemului imunitar al pacientului.

Doctorul zilei: Cum pot fi eliminati negii?

Dr. Prie Beatrice: Negii pot sa dispara spontan, dar in general acestia se extind. Nici una din metodele existente nu permite eradicarea virusului, de aceea apar frecvent recidive. Exista tratamente locale si sistemice, care pot fi combinate, iar alegerea metodei terapeutice depinde de tipul, numarul, localizarea si marimea leziunilor precum si de varsta pacientului.

Metode de tratament

Tratamentele locale sunt cel mai frecvent utilizate, printre acestea se numara metode chimice (aplicarea de solutii sau creme ce contin acid salicilic, 5 fluorouracil, podofilotoxina, creme pe baza de retinoizi) sau metode chirurgicale, ce pot fi folosite pentru tratarea oricarui tip de veruca (chiuretare, electrocoagulare, vaporizare laser). Acestea din urma se realizeaza sub anestezie locala si trebuiesc folosite cu prudenta, deoarece pot produce cicatrici.

Utilizarea crioterapiei ce realizeaza o inghetare a leziunilor cu azot lichid sau zapada carbonica reprezinta o alta optiune de tratament, la care vindecarea se face fara cicatrici, dar prezinta inconvenientul de a fi dureroasa.
In ceea ce priveste tratamentul sistemic, administrarea de medicamente imunostimulatoare sau retinoizi se asociaza atunci cand leziunile sunt extinse, mai ales in cazul pacientilor imunodeprimati.

Vaccinarea anti HPV are ca target doua dintre cele mai frecvente tulpini HPV (16 si 18), implicate in aparitia cancerelor de col uterin. Aceasta este indicata a se efectua inainte de debutul activitatii sexuale, la fetite, desi are sens sa fie vaccinati si baietii pentru a preveni transmiterea. Vaccinul nu contine virus activ si nu poate infecta pacientul.

Doctorul zilei: Ajuta plasturii si cremele speciale?

Dr. Prie Beatrice: Da, ajuta. Sunt si primele pe care le recomandam. Exista plasturi si colodii ce folosesc acidul salicilic singur sau in combinatie cu alti acizi, ce pot fi aplicate la nivelul tegumentelor extremitatilor, dar nu si la nivelul regiunii anogenitale sau la nivelul fetei. O alta substanta utilizata singura sau in asociere cu acidul salicilic o reprezinta 5 fluorouracilul, substanta folosita si in tratarea unor precanceroze cutanate, cum ar fi cheratozele actinice.

Podofilotoxina, eficientă în tratarea negilor

Verucile plantare si periunghiale sunt tratate cel mai frecvent cu aceste substante, doar ca necesita o durata mai mare de timp, mai ales in cazul verucilor plantare.
O atentie deosebita trebuie acordata verucilor plane localizate la nivelul fetei. In cazul acestora trebuiesc folosite tratamente care produc iritatie medie, cum este cazul cremelor pe baza de retinoizi.

In ceea ce priveste verucile genitale se folosesc creme sau solutii ce contin podofilina sau podofilotoxina. Podofilina este un compus natural, ce nu se mai utilizeaza astazi, insa ingredientul sau activ podofilotoxina este disponibila, avand efecte iritative locale scazute si astfel poate fi utilizata la nivelul mucoaselor.

Nu se aplica pe suprafata mare sau care sangereaza si nu se recomanda in sarcina, lactatie sau la copii. Cremele cu Imiquimod sunt deasemena aprobate in tratamentul verucilor ano genitale. Acestea au rolul de a creste activitatea sistemului imunitar, la locul aplicarii, dar trateaza si leziunile subclinice din jurul leziunii (celule infectate ce nu pot fi vazute clinic), avand cea mai mica rata de recidiva a leziunilor.

Doctorul zilei: Dar tratamentele naturiste functioneaza?

Dr. Prie Beatrice: In practica medicala se utilizeaza cremele cu sinecatechine extrase din frunzele de ceai verde, care au actiune antivirala si antioxidanata puternica. Pacientul aplica crema de 3 ori pe zi, maximm 16 saptamani. Reactiile adverse la locul aplicarii sunt minime (roseata, prurit), iar rata de recidiva a leziunilor este scazuta, de aceea sunt folosite dupa procedurile chirurgicale pentru prevenirea reinfectarii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel