vineri, mai 20, 2022

Cheagurile de sânge pot fi foarte grave și au consecințe devastatoare dacă nu sunt tratate rapid. Acestea provoacă uneori „decolorarea” pielii; dar cum poți face diferența dintre vânătăi și cheaguri de sânge?

Cheagurile de sânge pot fi „în pericol viața dacă nu sunt tratate rapid”, potrivit NHS. În ciuda acestui fapt, cheagurile de sânge nu au întotdeauna simptome imediate, vizibile. Un simptom care se manifestă uneori este „decolorarea” pielii, potrivit Medical News Today, dar aceasta nu trebuie confundată cu vânătăi.

Te-ar mai interesa: După 16 ani, fetele nu mai au nevoie de permisiune...

Cheagurile de sânge apar de obicei în interiorul vaselor de sânge mai mari, cum ar fi o arteră sau o venă. Aceasta este cunoscută sub numele de tromboză.

Medical News Today afirmă: „Simptomele unui cheag de sânge pot deveni vizibile sau palpabile, mai ales dacă cheaguri de sânge se dezvoltă aproape de suprafața pielii sau dacă perturbă fluxul de sânge adânc într-o extremitate.”

Cheagurile de sânge pot prezenta simptome vizibile, cel mai adesea dacă se formează în picior, deși acest lucru poate apărea și în brațe sau chiar în burtă.

În picior, NHS descrie simptomele cheagurilor de sânge de „umflare și roșeață”.

Te-ar mai interesa: Horoscop 20 mai. Zodia care va fi în culmea FERICI...

Web MD explică: „Dacă un cheag astupă venele din brațe sau picioare, acestea pot părea albăstrui sau roșiatice.

De asemenea, pielea dumneavoastră ar putea rămâne decolorată din cauza deteriorarii vaselor de sânge . O embolie pulmonară în plămânul tău ar putea face pielea palidă, albăstruie și umedă.

În unele cazuri, deteriorarea vaselor de sânge poate duce și la ceea ce este cunoscut sub numele de hematom”.

Te-ar mai interesa: Radiografia la rece a unei realități dure: pandemi...

Medical News Today descrie acest lucru ca atunci când „cantități mari de sânge se scurg în țesutul din jur. Această colecție de sânge poate deveni apoi lipicioasă și întărită”.

Un hematom nu este un cheag de sânge, deși poate fi cauzat ca urmare a unuia.

Cum să faceți diferența dintre vânătăi și simptomele cheagurilor de sânge

Deși vânătăile provoacă, de asemenea, unele modificări ale culorii pielii și chiar uneori duc la umflături, cauzele și simptomele mai ample ale unui cheag de sânge sunt foarte diferite.

Te-ar mai interesa: Cum poți să elimini grăsimea abdominală fără dietă...

Vânătăile tind să provoace decolorarea pielii care se schimbă în timp.

De asemenea, pot fi dureroase  la atingere pe măsură ce se vindecă.

Te învinețești ușor

Pe măsură ce semnele vânătăii se estompează, durerea tinde să se diminueze și ea.

Vânătăile se dezvoltă de obicei după o rănire.

Cheagurile de sânge, pe de altă parte, pot apărea din mai multe motive.

Uneori, aceasta face parte din procesul natural de vindecare după o rănire.

Te-ar mai interesa: Dacă aveți această grupă de sânge, ar trebui să vă...

Medical News Today afirmă: „Deteriorarea unei zone face ca coagulanții din sânge numiti trombocite să se adune și să se aglomereze în apropierea leziunii, ceea ce ajută la oprirea sângerării. De asemenea, sângele se poate coagula fără nicio cauză aparentă.

Cheaguri mici care se formează pot dispărea de la sine. Cu toate acestea, unele cheaguri de sânge devin mai mari decât este necesar sau se formează în locuri unde nu există nicio vătămare”.

Spre deosebire de vânătăi, cheagurile de sânge nu urmează neapărat un model exact pe măsură ce se vindecă și pot deveni mult mai grave.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private