Categories: Ştiri sănătate

Cum consumăm fructele și legumele: cu sau fără coajă? Ce spun experții

Cum consumăm fructele și legumele: cu sau fără coajă? Ce spun experții pentru a ne hrăni sănătos, cu toți nutrienții din fructe și legume. Sfaturi ușor de urmat

 

Fructele și legumele sunt principalele recomandări ale medicilor pentru o viață sănătoasă, fie că ținem sau nu cure de slăbire.

Foarte important să fie proaspete și de sezon, fructele și legumele sunt alimente bogate în proprietăți benefice pentru organismul nostru.

Proprietăți incredibile

Cercetările științifice au relevat prezența unui număr mare de substanțe fitochimice biologic active, precum flavonoidele și polifenolii (care au proprietăți antioxidante și antimicrobiene), în toate părțile plantelor precum tulpini, scoarță, tulpini, flori, fructe, frunze, rădăcini, latex, coji, semințe, coji și păstăi de fructe.

De altfel, unele studii efectuate special pe cojile de fructe și semințele au arătat că acestea posedă importante proprietăți antimicrobiene, antitumorale, antioxidante și hepatoprotectoare, potrivit Today. 

Coaja de măr ne ține departe de multe boli

De pildă, coaja de măr este foarte bogată în antioxidanți, inclusiv quercetina care ajută la contracararea multor probleme, precum bolile degenerative sau respiratorii.

În acest sens, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) a arătat că merele necojite conțin cu 15% mai multă vitamina C.

De asemenea, coaja de mandarină este un adevărat antiinflamator natural fiind bogată în vitamine (în special C și P), fibre, uleiuri esențiale și aminoacizi.

Dar coaja sa se laudă și cu proprietăți antibacteriene, dezinfectante și antiglicemice și, conținând o cantitate mare de D-limonen (o moleculă chirală prezentă și în învelișul exterior al altor citrice), este considerată un puternic antioxidant, anti-anxietate și previne debutul unor tipuri de cancer.

NU se poate consuma coaja

Totuși, cu toții știm că nu toate fructele pot fi consumate cu coajă. Și știm asta cel puțin de când lanțurile de supermarketuri au obligația prin lege să menționeze la raft dacă fructele au fost stropite după recoltare, caz în care NU se poate consuma coaja.

Sursă: Unsplash

Așadar, unele fructe trebuie neapărat curățate de coajă pentru că unele dintre părțile lor exterioare sunt

necomestibile, nu au gust bun, sunt greu de curățat sau provoacă daune, ca în cazul bananei, portocalei, pepenilor galbeni, ananasului, mango, avocado etc.

Dar majoritatea fructelor și legumelor au coji comestibile, deși oricum oamenii le elimină, gândiți-vă la cea de la cartofi, sfeclă, morcovi, kiwi și castraveți.

Problema reziduurilor de pesticide

Unii oameni decojesc fructele și legumele pentru că sunt îngrijorați de reziduurile de pesticide care se țin de suprafață.

Pericolul există, dar cu o spălare atentă este posibilă îndepărtarea majorității acestor reziduuri.

Tocmai de aceea, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA ne recomandă să spălăm bine produsele sub apă rece și să le frecăm cu o perie rigidă pentru a îndepărta pesticidele, murdăria și substanțele chimice.

Cum eliminăm reziduurile de pesticide de pe fructe și legume

Potrivit DC Medical, pentru a elimina reziduurile de pesticide, alte metode, cum ar fi:

  • Spălați fructele cu un amestec de 1% bicarbonat de sodiu și apă. Un studiu a constatat că spălarea merelor cu acest amestec este mai eficientă la îndepărtarea reziduurilor de pesticide decât doar apa de la robinet;
  • Încălzește fructele pentru scurt timp și apoi răciți-le în apă. Un studiu a constatat o scădere de peste 50% a nivelurilor de contaminanți;
  • Clătiți produsele cu apă ozonată (apă amestecată cu un tip de oxigen numit ozon);
  • Țineți fructele și legumele în apă rece cu oțet de vin sau de mere aproximativ 2 ore; le scoateți și le spălați cu apă rece apoi și sunt gata de consumat.

Recent Posts

Zodia care va avea o cumpănă până pe 17 Mai. Apare o situație bulversantă

Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…

15 minute ago

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

46 de minute ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

56 de minute ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

o oră ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

2 ore ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

2 ore ago

Citeste si: