Cum deosebești stopul cardiac de infarct? Simptomele acestor boli nu trebuie să le IGNORI

Cum deosebești stopul cardiac de infarct? Simptomele acestor boli nu trebuie să le IGNORI

Potrivit unui raport OMS, bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces în lumea întreagă. În acest context, experții atrag atenția asupra simptomelor acestor două boli grave.

Cum deosebești stopul cardiac de infarct?

Criza cardiacă (infarctul)  şi stopul cardiac sunt urgenţe medicale. Cei în cauză trebuie să beneficieze de tratament în cel mai scurt timp posibil, lucru care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Atac de cord sau infarctul miocardic?

Un atac de cord sau infarctul miocardic apare atunci când fluxul de sânge către o parte a inimii este blocat, iar mușchiul inimii este lipsit de oxigen. Acest blocaj este adesea cauzat de un cheag de sânge sau de acumularea plăcii în artere (aterom). Dacă fluxul sangvin nu este restabilit rapid, această zonă a mușchiului inimii începe să moară. Consecințele pot fi ușoare sau severe, în funcție de cât timp este întreruptă alimentarea cu sânge. La unii oameni, consecințele pot fi fatale, potrivit heart.org.

Simptomele unui atac de cord pot fi imediate și intense sau pot începe lent, cu simptome ușoare. Este important de reţinut că este posibil să ai simptome ușoare sau chiar să nu ai niciun simptom și să ai totuși un atac de cord. Spre deosebire de stopul cardiac, inima nu se oprește de obicei să bată în timpul unui atac de cord. Simptomele atacului de cord la femei pot fi diferite de cele la bărbați.

Stopul cardiac
Stopul cardiac (cardiac arrest) reprezintă oprirea bruscă a activităţii inimii, iar persoana afectată îşi pierde cunoştinţa, are probleme de respiraţie şi de circulaţie a sângelui. Stopul cardiac se produce când un deficit electric la nivelul inimii provoacă bătăi neregulate (aritmii). Practic, inima nu poate pompa sânge către creier, plămâni și alte organe. Când se întâmplă acest lucru, o persoană își pierde cunoștința și nu are puls. Moartea survine în câteva minute dacă victima nu primește tratament.

O criză cardiacă poate determina o perturbare gravă a ritmului cardiac şi poate duce la apariţia unui stop cardiac. Totodată, stopul cardiorespirator, se poate instala în primele 48 de ore de la debutul infarctului miocardic acut.

Diferenţe între cele două urgenţe medicale

În cazul crizei cardiace, inima continuă să bată, circulaţia sangvină nu se opreşte, iar persoana nu şi-a pierdut cunoştinţa.

În stopul cardiac, inima nu mai bate, circulaţia se opreşte, persoana nu mai reacţionează la stimuli, iar în lipsa acordării tratamentului, moartea este iminentă.

Atenție! În ambele situaţii, se recomandă apelarea 112.

În caz de infarct, se recomandă încetarea activităţilor, administrarea de nitroglicerină sau mestecarea unei aspirine.

În stop cardiac trebuie să se intervină imediat cu un defibrilator sau prin resuscitarea cardiopulmonară – compresii toracice externe (masaj cardiac) şi respiraţie artificială.

 

Recent Posts

„Sfârșitul rasei umane”: Previziunea dramatică a lui Stephen Hawking care se adeverește deja

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință din lume. Teoriile,…

24 de minute ago

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

54 de minute ago

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

o oră ago

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

2 ore ago

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

2 ore ago

Ouă pe care ar trebui să le eviți! Medic: Pot genera o toxiinfecție groaznică

Ouăle ar putea fi contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, care poate provoca…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic