Sari la conținut

Cum dor rinichii? Cel mai mic disconfort ar trebui să vă trimită direct la MEDIC

Semne și simptome că ai probleme cu rinichii
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Rinichii sunt organe responsabile cu eliminarea substanțelor care nu servesc organismului, prin urină. Arata ca fasolea, dar fara indoiala, sunt esentiale pentru buna functionare a organismului.

De aceea, trebuie să ai grijă de ri, pentru că pe lângă eliminarea toxinelor, sunt cheie și în alte procese vitale precum secretarea anumitor substanțe și hormoni.

1. Permit transformarea vitaminei D în forma sa activă, deoarece este esențială pentru metabolismul calciului.

2. În cadrul acestora se produce eritropoietina (responsabilă cu stimularea sintezei globulelor roșii din organism).

3. Permit homeostazia, adică faptul că suntem capabili să menținem echilibrul intern. De exemplu, controlează volumul plasmatic și reglează tensiunea arterială și nivelul pH-ului din sânge.

Cum să știi dacă ai o problemă cu rinichii

Clinica Mayo observă că unele simptome pot fi ușor identificate, cum ar fi durerea de spate. Cu toate acestea, cel mai bine este întotdeauna să mergi la specialist pentru un control detaliat și astfel să cunoști cauza disconfortului tău.

Ține minte că, dacă rinichii nu funcționează corect, vei începe să observi că întregul tău corp este supărat.

Simptome care indică o problemă cu aceste organe

1. Oboseala. Sângele nu mai este curățat corespunzător și are loc o reducere a producției de globule roșii din sânge, deoarece producția de hormoni scade. Din această cauză, ai putea deveni anemic și obosit.

2. Greață și amețeli. Sunt frecvente deoarece rinichii nu sunt capabili să filtreze corect sângele și ureea este concentrată în el.

3. Probleme ale pielii. Se poate traduce prin mâncărime sau erupție pe piele. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul nu mai elimină toxinele și deșeurile. Pielea se contaminează și apar probleme la nivelul dermului. Poate fi confundat cu o alergie, dar cel mai bine este întotdeauna să mergi la medic.

4. Mersul des la baie. Dacă urinați foarte des, poate fi din cauza disfuncționalității rinichilor dumneavoastră. Atenție la consistența urinei, pentru că dacă este spumoas[, indică faptul că ceva nu este în regulă cu tine.

5. Dureri de cap și dureri musculare. Acestea apar deoarece nivelul de calciu și fosfor scade din cauza funcționării proaste a rinichilor.

Daca nu vrei sa ai probleme la aceste organe, cel mai bine este sa ai grija de tine cu o alimentatie sanatoasa, precum si sa faci miscare si sa te odihnesti suficient.

Alimentele care vă ajută să aveți grijă de rinichi

Acestea sunt câteva dintre alimentele care vă ajută să aveți grijă de rinichi.

1. Telina. Nivelul său ridicat de potasiu ajută la eliminarea fluidelor pe care organismul le reține.

2. Afine. Conțin antioxidanți, care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, acestea previn problemele vezicii urinare.

3. Ananas. Calmează iritația vezicii urinare și reduce riscul apariției pietrelor la rinichi.

4. Pepene verde. Are minerale care participă la activitatea rinichilor.

Consumul de alimente sănătoase vă va ajuta organele să rămână în stare bună. Desigur, încercați să nu fumați sau să beți alcool. Nu uitați că dacă simțiți vreun disconfort, oricât de mic, cel mai bine este să mergeți la medic.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel