Sari la conținut

Cum eliminăm mirosurile corporale neplăcute

Mirosul corporal neplăcută creează o senzație de jenă atât pentru cel în cauză, cât și pentru cei din jurul său.

Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție să fii deja transpirat când ai ajuns la birou, deși ai făcut dușul de dimineață, te-ai dat regulamentar cu deodorant și în plus, te-ai și parfumat. Ce facem și cum scăpăm de mirosul corporal neplăcut?

Respirație deloc plăcută

De cele mai multe ori, mirosul neplăcut al gurii numit halitoză provine din cauza lipsei igienei dentare. Explicația este aceea că resturile alimentare rămân între dinți și ușor se formeză placa bacteriană. De aici până la respirația urât mirositoare este un singur pas. De asemenea, halitoza poate să se dezvolte și dacă ai o insuficientă cantitate de salivă, iar gura ta este uscată. Specialiștii spun că saliva are proprietăți antiseptice și ajută foarte mult la curățarea cavității bucale. Totodată, dacă ai obiceiul să fumezi mult, nu trebuie să te miri de mirosul care o să apară. Și bolile gigivale duc la apariția mirosului urât al gurii. Mai grav este că halitoza care există în condițiile în care igiena ta este perfectă poate ascunde boli grave precum sunt: bronșita, diabetul zaharat, tulburări renale sau boli gastrointestinale. Mergi la medic, fă-ți analizele și află ce problemă este în spatele respirației deloc plăcute cu care te lupți.

În lipsa unei probleme medicale, poți să obții o respirație proaspătă astfel: spală-te pe dinți dimineața de două ori.  Folosește dușul bucal, ața dentară. Apă de gură este și ea de ajutor. Dacă ai gura uscată bea cât mai multă apă pe parcursul zilei.

Cum eliminăm transpirația

Medicii spun că mirosul neplăcut este determinat de bacteriile care se dezvoltă în zonele cu transpirație execesivă așa cum este zona axilelor. Poartă haine de bumbac care să permită aerului să circule. Fă duș de câte ori simți nevoia.  Nu te da cu deodorant decât după dus, altfel poți face ca mirosul urât să fie stocat pe piele în loc de a fi îndepărtat. Dacă tot transpiri mai ales excesiv, mergi la medic și află care este cauză pentru a o trata.

Combate mirosul neplăcut al picioarelor

Micozele, încălțămintea prea incomodă, utilizarea ciorapilor care nu sunt din bumbac pot duce la apariția unui miros destul de urât. De aceea, pentru a combate această neplăcere trebuie să te speli zilnic pe picioare. Nu purta aceeași pereche de încălțări 2-3 zile la rând. Înainte de a te încălța pudrează-ți picioarele cu pudră de talc, sau cu un spray antiperspirant. Dacă tot persistă mirosul neplăcut, mergi la medic. Ai toate șansele ca o micoză sau o infecție bacteriană să fie cauză și atunci ai nevoie de un tratament adecvat.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel