Sari la conținut

Cum este afectată inima de fluctuaţiile frecvente ale valorilor glicemiei

Glicemie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Diabetul apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fără acest mecanism cheie, glicemia poate atinge niveluri periculoase.

Oamenii de știință au descoperit că fluctuaţiile frecvente ale valorilor glicemiei sunt un predictor puternic al riscului de boli de inimă. Deși cercetătorii încă mai lucrează la detalii, studiile pe animale și cele efectuate pe oameni cu diabet zaharat au dezvăluit unele mecanisme potențiale.

Risc crescut de ateroscleroză

De pildă, unii oameni dezvoltă „plăci” grase pe pereții vaselor de sânge. Această acumulare de plăci se numește ateroscleroză și îngustează vasele de sânge, împiedicând sângele să se deplaseze liber în organism. În cele din urmă, ateroscleroza poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate interfera cu capacitatea endoteliului de a dilata vasele de sânge. Astfel, răspunsurile excesive ale zahărului din sânge de-a lungul anilor pot crește riscul de formare a plăcii și, prin urmare, riscul de boli de inimă.

Există dovezi că, odată ce plăcile încep să se formeze, vârfurile de glucoză joacă un rol în întărirea lor – ceea ce este un lucru rău. Un proces numit glicare are loc atunci când zaharurile se atașează la proteine. În timp, glicarea produce produse finale de glicare avansată (AGE), care sunt asociate cu diabetul, îmbătrânirea și disfuncția vaselor de sânge. Acestea apar cel mai frecvent în timpul inflamației și al stresului oxidativ.

Pericolele creşterii inflamației în corp

Fluctuaţiile glicemiei favorizează apariţia inflamației în corp, care se află la baza multor boli cronice, inclusiv a diabetului de tip 2, a unor tipuri de cancer și a bolilor de inimă.

De regulă, după o masă, este normal ca nivelul de zahăr din sânge să crească și apoi să scadă din nou în orele următoare. Dar atunci când glicemia este în mod constant prea ridicată, aceasta vă poate expune pe termen lung la un risc mai mare de afecțiuni precum bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Înțelegerea modului în care organismul dumneavoastră reacționează la alimente vă poate ajuta să gestionați aceste vârfuri și să vă reduceți riscul.

Semnale de alarmă

Pentru a ne putea da seama dacă avem glicemia mare trebuie să fim atenţi la semnalele de alarmă transmise de corp. În primul rând vom experimenta o sete excesivă și o senzație de gură uscată și bineînțeles nevoia de a urina mai des decât de obicei.

Oboseala și vederea încețoșată sunt si ele simptome pentru glicemie mare. De asemenea, vom experimenta o scădere în greutate și o dificultate de concentrare.

Valorile medii ale glicemiei

Diabetul apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fără acest mecanism cheie, glicemia poate atinge niveluri periculoase.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).
glicemie
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel