Categories: Stil de viaţă

Cum evitați sarcina nedorită dacă ați făcut sex neprotejat?

Dacă ați întreținut relații sexuale neprotejate, mai ales după a cincea zi a ciclului menstrual, aveți la dispoziție maximum cinci zile pentru a evita o sarcină.

Există două variante: montarea steriletului în cel mult o săptămână de la contactul sexual sau administrarea pilulei ”de a doua zi”.

Condiții nefaste pentru embrion

În funcție de substanța activă pe care o conțin, există trei categorii de pastile de urgenÅță: cele pe bază de estrogen (de generație veche, dau multe efecte adverse), progesteron sau o combinație între acestea. Acești hormoni de sinteză intră și în compoziția antocncepționalelor obișnuite, însă în doze mult mai mici. În doze mari, pot, în funcție de perioada ciclului în care sunt administrați, să inhibe ovulația, să împiedice fertilizarea ovulului sau să producă modificări la nivelul uterului, astfel încât embrionul ”să nu se prind”.

”Un ciclu menstrual normal e determinat de secreția de estrogen și progesteron. Dacă noi dereglăm această secvență și venim cu o doză mare din exterior, ovarele nu mai produc ovule. Dacă ovulația totuși s-a produs, atunci putem împiedica hrănirea celulei ou sau putem produce modificări la nivelul mucusului uterin-îngroșarea lui- pentru a împiedica implantarea embrionului”, explică prof. dr. Ioan Stoian. Postinor, cel mai cunoscut contraceptiv de urgență, poate fi administrat în maximum 72 de ore de la contactul neprotejat, pe când Ellaone și Escapelle, ultimele apărute pe piață, pot fi administrate chiar și la cinci zile.

Cu cât este însă mai repede administrat, cu atât rata de succes e mai mare: 95% la administrarea sub 24 de ore și 58-60%- între 49-72 de ore.

Lipsa menstruației sau prelungirea ei

Fiind ”bombe” hormonale, medicii nu recomandă folosirea lor mai mult de două ori pe an. ”Pilulele de a doua zi provoacă efecte adverse precum greață, vărsături, tulburări ale menstruației, în principiu întârzierea sau grăbirea acesteia. Trebuie să fie clar că aceste pastile se iau doar în caz de urgență. Acum câțiva ani am avut o pacientă care lua pilule de două ori pe lună”, atrage atenția medicul ginecolog Cezara Bucur. Profesorul Stoian este și mai tranșant: ”Nu le recomand, pentru că provoacă dereglări majore pe termen lung: amenoree-lipsa menstruației-, sângerare abundentă sau menstruație care se întinde și pe o lună”. O alternativă mai sănătoasă la pastile este steriletul, care trebuie pus în 5-7 zile de la contactul neprotejat. ”Nu e dureros, nu provoacă dereglări, dezavantajul e că nu trebuie montat dacă femeia are infecții cu transmitere sexuală – Chlamydia – și e foarte greu să faci testele într-un interval atât de scurt”, conchide ginecologul Bucur.

Recent Posts

Cele mai supărăcioase zodii. Nu le convine nimic și se enervează din orice

V-ați întrebat vreodată de ce unii oameni par să se supere mai ușor decât alții?…

10 minute ago

Fenomenul despre care Nikola Tesla a avertizat și care ne-ar putea îmbolnăvi pe toți

Pe rețelele de socializare, sute de internauți susțin că frecvența electromagnetică a Pământului s-a schimbat.…

40 de minute ago

Alimente de post pe care să NU le mănânci în Săptămâna Mare. Amintesc de chinurile Mântuitorului

Săptămâna Patimilor, cuprinsă între 29 aprilie și 4 mai 2024, reprezintă cea mai însemnată perioadă…

o oră ago

Momente de cumpănă pentru două zodii. Se întoarce roata destinului

Momente de cumpănă pentru două zodii. Mariana Cojocaru spune că este posibil să apară eventuale…

2 ore ago

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

11 ore ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului