Sari la conținut

Cum evitați efectele secundare atunci când luați analgezice

Analgezicele ieftine, precum paracetamolul şi ibuprofenul, sunt la fel de eficiente pentru calmarea durerii ca medicamentele specializate, conform Serviciului naţional de sănătate (NHS) din Marea Britanie.

„Despre unele tablete se crede că au o acţiune mai rapidă, dar schimbările ratei de absorbţie sunt marginale. Analgezicele normale încep să îşi facă efectul după 20 sau 30 de minute şi chiar pilulele aşa-zis «rapide» trebuie să parcurgă acelaşi proces – să ajungă în stomac, să fie descompuse şi absorbite în intestinul subţire”, susţine Mike Platt, consultant-şef al departamentului de studiu al durerii, la fundaţia Imperial Healthcare, din subordinea NHS.

Cafeina din analgezice

Majoritatea analgezicelor conţin cafeină pentru intensificarea efectului, studiile arătând că medicamentele eliberate fără reţetă cu adaos de cafeină sunt cu până 40% mai eficiente, pentru toate tipurile de durere, considerându-se că aceasta contractă vasele de sânge şi reduc disconfortul.

„Cafeina stimulează creierul, dar mă îndoiesc că sporeşte efectul analgezicelor – iar cafeina dintr-o ceaşcă de cafea are acelaşi efect”, afirmă doctorul Mike Platt.

Pentru a beneficia de efectele cafeinei, cel mai bine este să se consume cafea, ceai sau ceai verde – care în general conţine mai puţină cafeină -, decât să fie ingerată în doze mari, prin medicamente.

Analgezicele nu trebuie luate pe stomacul gol

Însă aceste enzime protejează stomacul de acizii gastrici – motiv pentru care medicamentele antiinflamatoare irită stomacul. De aceea aceste medicamente trebuie luate după masă, întrucât alimentele, cum ar fi iaurtul, acţionează ca un strat protector.

Excepţie face paracetamolul, deoarece acesta ţinteşte anumiţi nervi ai durerii din creier, fără să afecteze stomacul.

Când trebuie luate analgezicele

Medicii recomandă administrarea analgezicelor cât mai devreme după debutul durerii, astfel încât acestea să acţioneze cât mai bine asupra nervilor care o cauzează. De exemplul, cei care au migrene trebuie să ia o tabletă împotriva durerii imediat ce aceasta se declanşează.

Pacienţii cu artrită resimt de obicei durerea în timpul dimineţii, prin urmare ar trebui să ia analgezice la prima oră (după micul-dejun) sau o tabletă cu acţiune prelungită înainte de culcare.

Cel mai bun analgezic pentru mahmureală

Paracetamolul este cel mai bun analgezic pentru mahmureală, dat fiind că inflamatoarele irită stomacul, deja afectat de consumul de alcool. De asemenea, durerile de cap asociate cu mahmureala sunt cauzate de deshidratare, prin urmare se recomandă consumul mare de apă.

O tabletă în plus este nocivă

Simpla administrare a trei tablete în loc de una sau două se poate dovedi nocivă, chiar dacă nu s-a depăşit prescripţia zilnică recomandată. „Acest lucru afectează enzimele din ficat, care metabolizează medicamentul. Trei antiinflamatoare cresc riscul iritării stomacului”, afirmă doctorul Mike Platt, care adaugă faptul că doza maximă recomandată este cea care permite corpului să metabolizeze cel mai bine medicamentul respectiv. Depăşirea constantă a dozei zilnice maxime (4 grame) de paracetamol duce la insuficienţă hepatică, aceasta putându-se dovedi letală.

Analgezicele nu dau dependenţă

Deşi oamenii se tem că administrarea constantă de analgezice dă dependenţă sau toleranţă la medicament, acest lucru nu este adevărat pentru medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene şi pentru paracetamol, care se eliberează fără reţetă. Cu toate acestea, oamenii pot dezvolta toleranţă la opiacee, de exemplu codeina, care se eliberează pe bază de reţetă, cu excepţia medicamentelor care conţin doze mici de codeină, disponibile la liber.

Analgezicele pot agrava migrena

Administrarea analgezicelor mai mult de zece zile pe lună poate agrava stările de migrenă, probabil din cauza faptului că migrena are un mecanism natural de oprire, inhibat de medicaţia frecventă. Medicii recomandă să nu se administreze analgezice în cazul durerilor de cap care nu răspund la medicaţie şi pot fi tolerate, aşteptându-se ca durerea să treacă de la sine. De asemenea, trebuie consultat un medic dacă analgezicele nu funcţionează sau durerea revine.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel