Sari la conținut

Cum faci cea mai bună cafea turcească la ibric. Secretul lui Cătălin Scărlătescu

scortisoara in cafea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cafea la ibric

Cum faci cea mai bună cafea turcească la ibric. Secretul lui Cătălin Scărlătescu

Toți băutorii de cafea sunt de acord cu faptul că cea mai simplă metodă de preparare a cafelei rămâne cea a ibricului. În acel fel, cafeaua iese mai gustoasă și mai aromată.

Și, cu toate că pe piaţă au apărut tot felul de aparate care prepară cafeaua în diferite moduri, mulţi români încă apelează la metoda clasică.

Cum faci cea mai bună cafea turcească la ibric. Secretul lui Cătălin Scărlătescu

Iar dacă vrei să bei cea mai bună cafea la ibric, Cătălin Scărlătescu îţi spune tot ce trebuie să ştii. Juratul emisiunii „Chefi la cuţite”, de la Antena1, a divulgat secretul pe care îl ştie de la o turcoaică.

De curând, Cătălin Scărlătescu a explicat cum se face cea mai bună cafea la ibric, de fapt. Îndrăgitul Chef de la Antena 1 a povestit în cadrul show-ului culinar “Chefi la cuţite” că a învăţat această metodă de la o turcoaică.

Într-o pauză de filmări, cei trei juraţi au dorit să se energizeze, motiv pentru care l-au rugat pe Scărlătescu să facă o cafea clasică. A fost momentul în care Chef-ul a divulgat secretul unei licori speciale, învăţat chiar de la o femeie din Turcia.

Cum se prepară cea mai bună cafea la ibric:

  • Se măsoară apa cu trei ceşti de cafea şi se pune într-un ibric la fiert.
  • Se adaugă două linguri de zahăr, iar spre final trei linguri de cafea.
  • Se amestecă totul o singură dată şi se lasă să dea un clocot.
  • Se ia ibricul de pe foc şi se toarnă câte puţină cafea în toate cel trei ceşti, apoi se dă din nou în fiert.
  • Se procedează astfel până când se umplu cănile.

Chef Cătălin Scărlătescu a mai spus că nu cunoaște motivul pentru care această cafea trebuie preparată în acest mod.

„Nu mă întreba. Eu am învățat să fac cafeaua asta de la o turcoaică. Așa făcea turcoaica, așa fac și eu”, a explicat acesta.

Cum prepari o cafea turcească la ibric ca în Turcia?

Cum prepari o cafea excepțională. Cea mai simplă metodă

Primulk sfat al aspecialiștilor din domeniu, când vine vorba de prepararea cafelei la ibric, este alegerea corectă a cafelei boabe: proaspăt prăjită și 100% arabică. În acest fel, te poți bucura de o aromă deosebită.

1. O cafea prăjită recent este mult mai aromată, decât cea prăjită cu mai mult timp în urmă. În timp, ea își pierde proprietățile și, implicit, gustul.

2. În al doilea rând, cafeaua trebuie măcinată cât mai fin posibil, cu ajutorul unei râșnițe obișnuite. Cafea trebuie să aibă o consistență mai fină decât granulația zahărului.

3. Urmează prepararea propriu-zisă. Pentru o ceașcă de cafea, se pun la fiert 160 de mililitri de apă.

4. În momentul în care apa ajunge la temperatura de 90 de grade (nu trebuie dată în clocot), poate fi adăugatăcafeaua măcinată (10 grame de ceafea sau 2 lingurițe cu vârf per ceașcă).

5. Urmează amestecarea cafelei și, pentru cine dorește, adăugarea de zahăr.

6. Este esențială adăugarea cafelei atunci când apa este fierbinte și nu în apă rece. De asemenea, cafeaua nu trebuie să dea în clocot, deoarece, în acest fel, se pierde aroma.

7. Ibricul va fi luat de pe foc atunci când apar bule de aer pe marginea ibricului/ când se umflă. Cafeaua va fi lăsată un minut, după care poate fi servită.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel