Sari la conținut

Cum faci diferența între răceală și Omicron. Semnele atipice ale infecției cu noua variantă

remedii tuse
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptome Omicron atipice. Chiar dacă multe dintre semnele infecției cu varianta Omicron sunt comune cu cele ale unei simple răceli, există și simptome atipice care să ne dea de gândit. 

Tusea este cea mai frecventă manifestare a variantei Omicron, susține o analiză, din Norvegia, publicată de Eurosurveillance.org, revista europeană pentru supravegherea bolilor infecțioase. Următoarele în clasamentul simptomelor sunt rinoreea și oboseala.

Cele mai frecvente simptome Omicron

  • Rinoree (secreții nazale),
  • Durere de cap,
  • Oboseală (ușoară sau severă),
  • Strănut,
  • Durere în gât.

La persoanele infectate cu varianta Omicron, simptomele de boală se instalează mai repede, au mai observat specialiștii. Un studiu citat de Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) arată că perioada de incubație – timpul scurs între primul contact cu virusul și apariția primelor simptome – este de aproximativ 3 zile în cazul Omicron. Pentru varianta Delta, incubația era de 4 zile, iar pentru varianta inițială, peste 5 zile.

Simptome Omicron atipice

Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 provoacă și câteva simptome neobișnuite.

Conjunctivita

Unul dintre ele, semnalat de Academia Americană de Oftalmologie (AAO), este conjunctivita. Denumită și „ochi roșu”, această afecțiune oftalmologică reprezintă o inflamație oculară manifestată prin înroșirea și lăcrimarea ochilor, mâncărimi oculare, senzație de corp străin, usturimi, iar uneori și prin secreții oculare sau fotofobie. Conjunctivita este un simptom rar al infecției COVID-19, fiind întâlnit la 1%-3% dintre persoanele diagnosticate cu boala, relatează abc7news.com.

Este cunoscut încă de la începutul pandemiei că noul coronavirus poate produce și afectare oculară, iar ochii pot fi chiar poarta de intrare a virusului în organism. Receptorii ACE2 de care SARS-CoV-2 are nevoie pentru a pătrunde în celule se găsesc în retină, precum și în celulele epiteliale ale scleroticii (albul ochiului). Medicii asociației americane avertizează că un pacient care ajunge la medic cu ochi roșii, dar care tușește și are dificultăți respiratorii ar putea fi pozitiv pentru COVID-19. Aceștia recomandă purtarea ochelarilor pentru protejarea ochilor.

Căderea părului

Un alt simptom atipic observat de medici este căderea părului. Deși nu se află pe lista manifestărilor comune ale COVID-19, un număr mare de persoane diagnosticate cu COVID-19 se confruntă cu această problemă. Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie, căderea părului este cauzată de febră și este mai probabil să se întâmple spre sfârșitul infecției.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel