Sari la conținut

Cum identificăm infecțiile gastrointestinale la copii. Ce faci când îl doare burtica

Mother taking care of her ill daughter

Atunci când pleci în concediu cu cel mic este firesc să ai emoții. Uneori, aceștia se îmbolnăvesc destul de repede, și nu neapărat în concediu.

Și acasă, când îți este lumea mai dragă cel mic poate să facă o infecție gastrointestinală. De regulă, aceste infecții își fac simțită prezența primăvara și vara, iar principalul simptom este diareea.

Diareea este o boală care se răspândeşte cu uşurinţă, iar printre cauze apariției ei se regăsesc: mâinile murdare, fructele şi legumele nespălate, apa contaminată, contactul direct cu materiile fecale. Nu în ultimul rând, anumite obiecte care vin în contact cu germeni infecțioși pot să fie surse de infecție, de exemplu jucăriile copilului. Dar, medicii susțin că o altă cauză importantă de apariție a acestei boli o constituie infecția virală. O mulțime de virusuri pot provoca gastrită virală, care se răspândeşte cu uşurinţă în grădiniţe, parcuri, şcoli, locuri de joacă. Simptomele gastritei virale sunt: dureri de stomac, greață, vărsături, diaree și pot dura câteva zile.

Cea mai de temut infecție, infecția cu rotavirus

Cea mai des întâlnită infecţie la copiii este cea determinată de rotavirus, infecţie care se manifestă prin febră, scaune diareice explozive, apoase. Uneori, copilul mai ales dacă este mic, din pricina deshidratăii este nevoit să stea în spital, unde primește după caz tratament cu antibiotic și este conectat la perfuzii. Dar, atenție, chiar dacă acum primăvară este sezonul în care infecția este prezentă, aceasta poate să fie prevenită prin vaccinare.

Vara, infecții gastrointestinale determinate de bacterii

Cum se încălzește afară, cum apar infecțiile gastrointestinale determinate de bacterii. Astfel cea mai frecvent întâlnită la copiii în primii ani de viaţă, este Escherichia Coli. Această bacterie poate să fie transmisă prin mâncare contaminată, apă contaminată, preparate de carne insuficient tratate termic, fructe nespălate, apă contaminată din bazinele de înot.

O altă bacterie care se poate întâlni în infecţiile gastrointestinale ale copiilor, este Salmonella, care poate fi găsită în ouă, carnea de pui insuficient tratată termic, fiind o cauză majoră a toxiinfecţiilor alimentare.

Shigella, o altă bacterie care duce la apariția diareei la copii. Cei mai vulnerabili la infecţia cu Shigella, sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 4 ani. Cauza cea mai frecventă care determină infecţia cu Shigella, este igiena necorespunzătoare.         

Iată cum se manifestă infecțiile gastrointestinale:

  • Copilul are scaune diareice apoase, cu mucus, sau cu puroi,
  • Face febră,
  • Are dureri abdominale,
  • Varsă,
  • Nu are poftă de mâncare,

În ce constă tratamentul: 

Tratamentul infecţiilor gastrointestinale trebuie să cuprindă: un regim alimentar adecvat vârstei, în cazul celor mici: lapte fără lactoză, supă de morcovi, orez fiert, brânză de vaci, carne de pui fiartă, banană, mar copt. Important este să fie administrate săruri minerale care să prevină deshidratarea. Atenție, tratamentul cu antibiotice este bine să fie administrat după efectuarea coproculturii şi a antibiogramei, ca să fie un tratament ţintit pe bacteria care a determinat infecţia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel