Sari la conținut

Cum îndepărtăm corect o căpuşă. Remediile băbeşti cresc riscul de infecţie

muscătura capușă
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cum depistezi boala Lyme

Înţepăturile de căpuşe sunt frecvent întâlnite în sezonul cald. În această perioadă, numărul persoanelor mușcate crește semnificativ. Pentru că mulți dintre noi se confruntă cu o astfel de situație, medicul Adrian Marinescu a explicat cum se îndepărtează corect căpușele și ce trebuie făcut dacă te-au mușcat o asemenea insectă.

Cum îndepărtăm corect o căpuşă. Remediile băbeşti cresc riscul de infecţie

„Căpuşele pot să transmită boli, începând de la boala Lyme despre care ştim că este borelioza, până la encefalită de căpuşă, dar şi alte afecţiuni”, a precizat medicul Adrian Marinescu, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Doar 20% dintre căpuşe sunt infectate, iar procentul celor care fac boala Lyme este de până la 3%. Un procent mic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri, pentru că riscul există.

Copiii sunt predispuși în mare măsură mușcăturilor de căpușe, însă cu o atenție minuțioasă din partea părinților, lucrurile devin simple.

„Căpuşa nu pleacă singură, deci o putem identifica. Important pentru cei mici, pentru copii este să existe o monitorizare atentă din partea părinţilor”, a mai spus celebrul medic.

„Atunci când au venit de afară, ar trebui să avem o parte observaţională, cu precădere la nivelul scalpului. Atunci când cel mic face duş trebuie să fim atenţi să vedem dacă într-adevăr identificăm căpușa”, atrage atenția dr. Adrian Marinescu.

Marinescu: Risc 0 de infecție dacă îndepărtăm o căpușă în maximum 24 ore

Chiar dacă majoritatea căpușelor nu contactează boala Lyme, riscul de infecție crește pe măsură ce trece mai mult timp de la înțepătură. Este important să existe un interval mai mic de 24 de ore.

Dacă reușim să îndepărtăm căpușa în acest interval de timp, riscul de infectare este 0.

De asemenea, să avem mare grijă la animalele de companie. Animalele pot aduce de afară acești paraziți, deci trebuie să avem grijă.

Ce trebuie făcut când descoperim că avem o căpușă în piele?

Important este să nu intrăm în panică. Căpușele se pot îndepărta cu ajutorul unei pensete și puțină dexteritate. Așadar, ce este de făcut?

  • Dacă avem dexteritate să încercăm să scoatem noi căpușa. Mișcarea trebuie să fie fermă, dar în același timp să nu apăsăm foarte tare, pentru că atunci este posibil să nu o scoatem întreagă. Condiția este să avem fie o pensetă cu vârf subțire, mai subțire decât cea folosită pentru pensatul sprâncenelor.
  • Imediat după extragerea căpușei, curățați zona cu apă caldă și săpun și aplicați betadină până la vindecarea completă a leziunii. Spălați-vă riguros și mâinile după această manevră;
  • Trecem la varianta a doua. Trebuie să mergem neapărat la un spital de boli infecțioase, fie la cel mai apropiat cabinet medical. Acolo vom primi și o rețetă cu antibiotic care asigură profilaxia.

Complicațiile unei mușcaturi pot fi neurologice

„Procentul celor care fac o formă de boală care să pună probleme este de până la 3%. Important este ca noi să ne luăm măsuri, pentru că nu ne dorim să fim în acel procent.

Complicațiile pot fi neurologice, în sfera reumatologică, dar aceste lucruri apar rar. În ceea ce privește categoriile de vârstă, în principiu nu există diferențe, însă dacă suntem la extremele de vârstă, acele complicații pot să însemne mai mult. În principiu, nimeni nu este ferit de aceste înțepături.

De ce remediile băbeşti cresc riscul de infecţie

Există aşa-zise leacuri băbeşti pentru muşcătura de căpuşe, însă acestea fac mai mult rău decât bine, potrivit specialiştilor. Insecta poate regurgita şi transmite mai rapid bacteria, dacă aceasta este infectată.

Nici soluțiile care, în teorie, „amorțesc” căpușa și fac extragerea mai ușoară, cu riscuri mai mici de infectare, nu sunt recomandate de medici. „Amorțirea căpușei prin diverse soluții nu este documentată științific. În indicațiile oficiale nu găsim această metodă”, a mai spus dr. Marinescu.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel