Sari la conținut

Cum influenţează valorile colesterolului consumul de banane. Explicaţiile experţilor

beneficii banane
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Specialiştii citaţi de publicaţia Health Digest au observat că un consum regulat de banane poate ajuta în mod neaşteptat şi la scăderea colesterolului „rău”, cunoscut ştiinţific drept LDL.

„USDA raportează că o banană de mărime medie conține mai mult de 3 grame de fibre, 5,9 miligrame de calciu, 422 de miligrame de potasiu și cantități mari de vitamina C, acid folic și vitamina A – toate în doar 105 de calorii. Aceasta înseamnă că poți lupta împotriva colesterolului LDL fără a sacrifica o gustare delicioasă sau un ingredient suplimentar.

Într-un studiu din 2023 publicat în Middle East Research Journal of Biological Sciences, 40 de șoferi de ricșă au fost rugați să mănânce o banană dimineața, la mijlocul zilei și seara. După doar două săptămâni, nivelul lor de colesterol a scăzut semnificativ.

„La începutul experimentului, nivelul mediu al colesterolului total în rândul șoferilor era de 178,57 mg/dL. La sfârșitul studiului, nivelul mediu al colesterolului total în rândul șoferilor a scăzut la 124,35 mg/dL”, adaugă publicația.

Efecte benefice multiple

Pe lângă scăderea colesterolului, bananele pot îmbunătăți sănătatea unei persoane în alte moduri. De exemplu, vei slăbi mai ușor dacă mănânci banane în loc de dulciuri. Într-un studiu din 2023, bărbații obezi care consumau banane zilnic au avut o reducere atât a IMC, cât și a greutății corporale.

dieta
Sursa foto: arhiva doctorul zilei

„Acest lucru nu înseamnă că numai bananele pot beneficia de colesterolul ridicat, obezitatea sau hipertensiunea arterială, sau că acestea sunt întotdeauna cea mai sănătoasă alegere alimentară”, au spus oamenii de știință.

O banană conține aproximativ 15 grame de zahăr Prin urmare, dacă aveți diabet de tip 1 sau tip 2, poate doriți să încercați diferite alimente care vă pot ajuta să vă controlați nivelul colesterolului total și LDL.

Potrivit oamenilor de știință, bananele sunt surse excelente de antioxidanți, inclusiv dopamină și catechine, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la reducerea riscului de boli de inimă și boli degenerative.

În plus, aceste fructe pot ajuta la atingerea nivelurilor normale de zahăr din sânge. Se crede că reduc pofta de mâncare, iar amidonul conţinut de acest fruct hrăneşte bacteriile benefice din intestin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel